Borboly Csaba az úzvölgyi román megemlékezésről: „Ne üljünk fel a provokációknak!”

Arra kéri Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a pénteki úzvölgyi román megemlékezés szervezőit, hogy garantálják: nem lesznek rongálások a temetőben.

Amint lapunkban is beszámoltunk róla, október 25-én a Calea Neamului egyesület, a Frăția Ortodoxă nevű szervezet és a dormánfalvi polgármesteri hivatal szervezésében a hősi román halottakra emlékeznek az úzvölgyi katonai temetőben illegálisan kialakított román parcellában. Az esemény kapcsán közös levélben fordult Dormánfalva polgármesteréhez Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere.

Levelükben arra kérték a Bákó megyei város vezetőjét, hogy garantálja: nem lesznek rongálások a temetőben Románia hadseregének napján, október 25-én, az úzvölgyi temetőbe szervezett eseményen. „Úzvölgye érzékeny témává vált nemcsak a magyar, hanem a román közösség számára is” – hívják fel a figyelmet a levél aláírói hangsúlyozva, hogy a provokáció egyik fél részéről sem kívánatos, sőt rendkívül kártékony, a helyzet megoldása pedig csakis jogi úton, a megyehatár vitájának rendezésével lehetséges.

 

„Nem fogunk részt venni az eseményen, és arra kérünk mindenkit, hogy ne üljön fel a provokációknak, ne vegyen részt egy újabb konfliktus kialakulásában. A küzdelmet nem adjuk fel, jogi úton keressük igazunkat és a helyzet megoldását” – nyilatkozta Borboly Csaba a levél kapcsán.

Szeptember elején román nacionalisták egy csoportja tartott már megemlékezést az úzvölgyi temetőben. Az akció szervezője akkor és ezúttal is a Calea Neamului egyesület, amelynek elnöke révén a román neofasiszta szélsőjobb erőteljes befolyásra tett szert a Kovásznai, Hargitai és Marosi Románok Civil Fórumában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?