Klaus Johannis a pártokkal való konzultáció után: PNL-kormány körvonalazódik (percről percre)

Várhatóan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fog kormányt alakítani, csak az kérdéses, hogy egyedül, vagy koalícióban más pártokkal – jelentette ki az elnöki hivatalban lezajlott konzultációsorozat után az államfő. Klaus Johannis közölte: hétfőn, "de legkésőbb kedden", be fogja jelenteni, hogy kit kér fel a miniszterelnöki szerepre. Cikkünk folyamatosan frissül.

17:26

Már összeállni látszik a Nemzeti Liberális Párt kormánya

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) számíthatott az államfőnek arra bejelentésére, hogy a soraiból nevesíti majd jövő héten a miniszterelnököt, mert már el is készítették a kormánynévsort, ami kiszivárgott a sajtóba. E szerint a liberálisok karcsúsított, mindössze 15 miniszterből álló kabinetet szeretnének, amelynek élén Ludovic Orban pártelnök állna. Nyilván a névsor változik, ha a PNL kénytelen lesz más pártokat is bevonni a kormányba.

15:39

Johannis: PNL-kormány körvonalazódik

A pártokkal folytatott konzultációsorozat után azt a következtetést vonta le az államfő, hogy várhatóan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fog kormányt alakítani. Klaus Johannis közölte: hétfőn, "de legkésőbb kedden", be fogja jelenteni, hogy kit kér fel kormányalakításra. Hangsúlyozta, az országnak  átmeneti, de politikai kormányra van szüksége.

Klaus Johannis nem hagyta szó nélkül, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem vett részt a konzultációsorozaton. "A PSD bebizonyította, hogy semmit sem értett meg a politikai fejlődésről és a románok vágyáról. Igazolatlanul hiányoztak, azaz lógtak" – jelentette ki. Az államfő szerint bármilyen kormány alakul, ezt csak átmeneti lesz,  mert függetlenül attól, hogy lesznek-e előrehozott választások, viszonylag rövid ideig lesz hivatalban. 

"Minden nap, amíg még hivatalban van ez az ügyvivő PSD-kabinet, egy elveszett nap Románia és a románok számára. Én jobbnak tartok egy politikai kormányt, és nem fogok ettől eltérő megoldást keresni. (...) A PNL világossá tette, hogy hajlandó átvenni a kormányzás felelősségét. Az összes többi pártkijelentette, hogy valamilyen módon támogatni fogja ezt a felállást, így aztán egyértelmű, hogy ezt a kabinetet a PNL adja, vagy a PNL köré épül" – fogalmazott Johannis a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Az államfő hangsúlyozta: jómga az előrehozott választások híve, de ezeket csak a novemberi elnökválasztások után tartja elképzelhetőnek. Az alkotmány ugyanis nem kedvez az előrehozott választásoknak - magyarázta. Figyelmeztetett: ha két kormányalakítási kísérlet egymás után elbukna a parlamentben, ahogyan az alkotmány előírja, akkor a jelenlegi, Viorica Dăncilă vezette kormány maradna hatalmon.

15:03

Az ALDE nem támogatja az előrehozott választásokat

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu azt nyilatkozta, hogy pártja támogatna a parlamentből egy kizárólag liberálisok (PNL) alkotta kormányt. Leszögezte azt is: az ALDE nem ért egyet az előrehozott választásokkal.

14:39

A Pro Románia támogatja az előrehozott választásokat

Victor Ponta pártelnök nem volt tagja a Pro Románia küldöttségének. Helyette Daniel Constantin parlamenti képviselő nyilatkozott, és azt mondta, hogy a többnyire volt PSD-sekből álló Pro Románia az előrehozott választások májusi vagy júniusi megszervezését támogatja. „Nem javasoltunk senki miniszterelnöknek, de biztosítottuk az államfőt, hogy szavazatainkkal – amiből egyre több van a parlamentben – hajlandók vagyunk támogatni az ország stabilitását. Azt szeretnénk, hogy mielőbb jelöljék ki az új kormányfőt” – nyilatkozta Daniel Constantin. Hozzátette, hogy a Pro Románia Corina Crețut javasolt európai bizottsági biztosnak az eddig visszautasított két PSD-jelölt helyett. (Hotnews)

14:17

Kívánságlistával állt elő a PMP

Az elnökkel folytatott megbeszélés végén Eugen Tomac, a PMP elnöke kijelentette, hogy számukra a legelfogadhatóbb az lenne, ha a PMP-t kérné fel kormányalakításra Klaus Johannis, „de készek tárgyalni mindenkivel, aki támogatja kétfordulós polgármesterválasztás bevezetését és a speciális nyugdíjak eltörlését”. A parlament létszámát is csökkentené a PMP. (Hotnews)

13:49

Bement a tárgyalásokra a PMP

A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) küldöttségével folytatja a konzultációsorozatot Johannis.

13:25

Az RMDSZ nem támogatja az előrehozott választásokat

Három forgatókönyvet vázolt fel Kelemen Hunor szövetségi elnök a Klaus Johannisszal folytatott tárgyalás utáni sajtónyilatkozatában: RMDSZ-es miniszterelnök vezette kormány alakul, független szakember alakít politikai összetételű kabinetet, Ludovic Orban alakít kormányt. Közölte azt is, hogy az RMDSZ nem támogatja az előrehozott választásokat.

12:59

Az USR előrehozott választásokat akar márciusban

Az USR álláspontja szerint a hamarosan felálló új kormány fő feladata egy a márciusban megtartandó előrehozott választások kell hogy legyen – jelentette ki az államfővel tartott találkozó után Dan Barna pártelnök. A politikus szerint Klaus Johannis is egyetértett azzal, hogy az előrehozott választások jelentik az „erkölcsös megoldást” Románia számára. (HotNews)

12:32

Az USR küldöttségét fogadja az álllamfő

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) küldöttségét fogadja az államfő. A Dan Barna vezette párt az előrehozott választások híve.

12:25

Orban: a PNL felkészült a kormányzásra

A PNL is támogatja az előrehozott választásokat, de ha ebben nem sikerül megegyezniük a pártoknak, akkor elvállalja a kormányzást – jelentette ki Ludovic Orban az államfővel folytatott, alig húsz perces tárgyalás után. A PNL elnöke elmondta, a kormányalakítási tárgyalásokba bevonnák az összes pártot, amely hozzájárult a Dăncilă-kabinet megbuktatásához. Ugyanakor kizárta egy olyan nagykoalíció lehetőségét, amelyben a - parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező - PSD is részt vesz.

12:02

Elsőként a PNL delegációjával tárgyal az államfő

Klaus Johannis elsőként a Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttségét fogadta a Cotrocen-i palotában. A delegációt Ludovic Orban pártelnök vezeti, aki elemzők szerint a legesélyesebb a miniszterelnöki tisztségre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?