Kelemen Hunor a kormány bukása után: az államfőnek nem szabad húznia az időt

Az államfőnek nem szabad húznia az időt, mielőbb el kell kezdenie a konzultációt a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról és mielőtt új miniszterelnök-jelöltet kell javasolnia – jelentette ki a Maszolnak a Dăncilă-kormányt megbuktató csütörtöki parlamenti szavazás után Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke elmondta, nem lepte meg, hogy sikeres volt az ellenzék bizalmatlansági indítványa. „237-en írták alá a bizalmatlansági indítványt, és gondolom, hogy aki aláírta, az eljött, és megszavazta” – magyarázta. A politikus szerint miután az ALDE kilépett a koalícióból, és a PSD-nek egyedül már nem volt parlamenti többsége, a kormánynak már csak napjai voltak hátra. „Csak az volt kérdéses, hogy most bukik meg a kabinet, vagy néhány hét múlva” – tette hozzá.

Kelemen Hunor leszögezte: Klaus Johannis államfőnek mielőbb el kell kezdenie a konzultációt a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról és mielőtt új miniszterelnök-jelöltet kell javasolnia. „Nem szabad húznia az időt, megvárni az elnökválasztás második fordulóját. Mielőbb kormányt kell alakítani, mert olyan problémák előtt áll az ország, amelyeket egy parlament által megerősített kormánynak kell rendeznie” – jelentette ki.

Arról, hogy milyen álláspontot képvisel majd az RMDSZ a Klaus Johanisszal tartott konzultáción, hamarosan dönt a szövetség elnöksége – mondta a politikus. Arra a kérdésünkre, hogy javasolnak-e majd saját miniszterelnök-jelöltet az államfőnek, kijelentette: „Bármi lehetséges, egyelőre nem tudok semmire nemet vagy igent mondani”.

Arra a kérdésünkre, miszerint érték-e támadások az RMDSZ-t amiatt, hogy a többi ellenzéki párttól eltérően a képviselői és szenátorai titkosan szavaztak, a szövetségi elnök kijelentette: Traian Băsescu volt államfő részéről hangzottak el spekulációk, de „Petrovval” (Băsescu besúgói fedőneve – szerk. megj.) nem kívánnak foglalkozni. „Az RMDSZ-ben senki ne kételkedjen. Mi mindig a döntéseinknek megfelelően járunk el. Bízunk egymásban, számunkra ez a világ legtermészetesebb dolga” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?