Erdély 11 településén gyújtanak gyertyát a nélkülözőkért

Idén tizedik éve, hogy a Caritas segélyszervezet mécsesekkel világítja meg egy-egy erdélyi település közterét, ahol minden meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalást jelent a nélkülözőkkel. Az Egymillió csillag a szegényekért nevű szolidaritási akciót október 11-én, pénteken este Erdély tizenegy településén szervezik meg, ahol ismét felragyognak az együttérzés lángjai.

A jótékonysági esemény mindenki számára lehetőséget nyújt, hogy egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére fontos számára a közösség és érdekli a nélkülözők sorsa. A Gyulafehérvári Caritas tavalyi hasonló akciójához egyházmegye szinten, több mint 3600-an csatlakoztak és a helyszíneken elhelyezett perselyekben 32626 lej gyűlt össze. Ezekből az adományokból mintegy 600 nehéz sorban élő család és egyedül élő idős személy részére állítottak össze élelmiszercsomagokat, ezzel is szebbé tették a karácsonyi ünnepeket.

Idén gyertyákat gyújtanak Sepsiszentgyörgyön a főtéren, Bereckben a templomtéren, Marosvásárhelyen a Színház-téren, Csíkszeredában a Majláth Gusztáv Károly téren, Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központ előtt, Székelyudvarhelyen a Dávid Ferenc téren (Bethlen negyedi park), Marosszentgyörgyön a Szent György téren, Szovátán, Gyergyóalfaluban az István pap téren és Petrozsényben a színház melletti parkban.

A Caritas háromszéki fiókszervezetének tájékoztatása szerint Kovászna megyében Sepsiszentgyörgy főterén, illetve Bereckben a katolikus templom előtti téren, pénteken este 6 és 8 óra között lehet csatlakozni az akcióhoz. Háromszéken idén a felajánlott adományokat helyi szinten fogja felhasználni a szervezet a gondozásában lévők számára.

Felhívják a figyelmet, hogy a Sepsiszentgyörgyön, a gyertyagyújtást és adománygyűjtést megelőzően közös gondolkodásra és játékra is hívják a középiskolásokat és szüleiket. A Caritas helyi szervezetének munkatársai a hét elején Egymillió gondolat a gondoskodásról címmel olyan kis társasjátékot osztottak ki a diákközösségek számára, mely egészen péntekig, a hét minden napjára tartogat egy-egy feladatot. A megoldásokat, gondolatokat, történeteket a szervezet Facebook-oldalára lehet üzenetként beküldeni vagy a mécsesekkel együtt péntek este a szolidaritási akció ideje alatt a főtéren elhelyezni.Az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban indult Franciaországból, ma már a Caritas Europa, a Caritas Internationalis és több ország Caritas szervezetei, köztük a romániai szervezetek is részt vesznek a szolidaritási akcióban. Ezzel szeretnék felhívni az emberek figyelmét a nehezebb körülmények között élő embertársaikra. „Mutassuk meg, hogy nem vagyunk közömbösek a nehezebb sorsú embertársaink iránt! Együtt idén is segíthetünk!” - hívja fel a figyelmet a Caritas.

Kapcsolódók

Kimaradt?