Trianoni ünnepnappá nyilvánítaná a kormánypárt június 4-ét

Trianon napjává nyilvánítaná a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) június 4-ét, és az erről szóló tervezetet a szenátus napirendjére tűzték szerdán – közölték az RMDSZ hírlevelébe.

„A törvénykezdeményezés negatívan befolyásolná a kisebbség–többség viszonyát, és az elutasítását kérjük” – jelentette ki Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A tervezet értelmében június 4-én Romániában megünnepelnét az első világháborút lezáró, és a történelmi Magyarország határait módosító trianoni szerződést (magyar szempontból diktátumot – szerk. megj.), amely során Magyarország elvesztette területe kétharmadát, és a helyén több állam alakult. A kezdeményezés arra kötelezné többek az önkormányzatokat, hogy tűzzék ki a román nemzeti lobogót.

A trianoni békeszerződésre emlékezve június 4-ét a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Erre lenne mintegy válasz a román kezdeményezés.

„Trianon a romániai magyar közösség számára nem ünnep. A kisebbségi jogok bővítésére és biztosítására van szükség, káros kezdeményezések helyett a kormánypártnak ezen kellene dolgoznia, hiszen a kisebbségek ügye mindig a többség felelőssége” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ-es szenátor.

A szociáldemokrata párt kérésére a tervezetet visszaküldték a felsőház közigazgatási szakbizottságába, hogy újból megvizsgálják azt. Az RMDSZ szenátora szerint ez az eljárás csak időhúzás: „A kormánypárt célja az, hogy módosítások nélkül, hallgatólagosan kerüljön át a tervezet a képviselőház asztalára. Mi azt szeretnénk, ha a kezdeményezésről vitázna a szenátus plénuma” – vélte Cseke Attila.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?