Elfogyott a pénz, bezárnak a kórházak?

Bezárhat a legtöbb kórház Romániában, figyelmeztettek magukat megnevezni nem kívánó kórházvezetők. A Mediafax értesülései szerint a sürgősségi kórházakat egyelőre nem fenyegeti ez a veszély, ám az összes többi intézmény számára az egészségbiztosító pénztáraknál kizárólag a személyzet fizetésére van már csak pénz, fenntartási és kezelési költségekre nincs.

A híresztelést csütörtök este cáfolta Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter, aki szerint a kórházigazgatás újragondolásával lehet elkerülni a vészhelyzetet: azaz csökkenteni kell a fiktív beutalások számát, illetve 30 százalékra korlátozni a járóbeteg kezelések számát. A tárcavezető támadta a kórházvezetőket. Kijelentette, nem tudja, hogy „egyesek mit keresnek a kórházak élén”. 

A Mediafaxnak nyilatkozó intézményvezetők azért burkolóznak névtelenségbe, mivel attól tartanak, hogy ha nyilvánosan felvállalják aggodalmaikat, kórházaik elesnek minden további támogatástól.

 

Mint elmondták, a kórházak felé irányított összegek mértéke 5 és 30 százalék közötti arányban csökkent az idén 2012-höz képest. Ezért  figyelmeztető átiratot küldenek Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszternek, amellyel azt próbálják megelőzni, hogy „lakat kerüljön a kórházkapukra”.

A kórházak állami támogatását szabályozó rendelkezés értelmében az idei támogatás nem lehet kevesebb a tavalyi összeg 95 százalékánál, illetve nem haladhatja meg a tavalyi támogatást 25 százaléknál nagyobb arányban.

Kimaradt?