„Ma is élnek hősök közöttünk” – az aradi vértanúkra emlékeztek Kolozsváron

Tamás András honvéd alezredes tiszteletére állított emlékoszlopnál emlékeztek meg az aradi vértanúkról a kolozsváriak a Házsongárdi temetőben: általános iskolások, középiskolások, civilek és képviselők is lerótták tiszteletüket a mártírok előtt október 6-án.

Az aradi vértanúkról való megemlékezést az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum és az Octavian Goga Általános Iskola magyar tanulói szavalatukkal, a Református Kollégium diákjai pedig énekükkel tették ünnepélyesebbé.

Talpas Botond, a Kolozs Megyei MKT tagja kiemelte, október 6. nemzeti gyásznap, ezért egy nemzetként emlékeznek vértanúikra a magyarok határon innen és túl. Hozzátette, a 21. század kolozsvári magyarságának is mély üzenetet közvetít ez az esemény, ugyanis egy olyan történelmi pillanat emléke, amely az emberek hitéről szól: a hitről a változásban, egy közös nemzetben és a jövőben.

A belmonostori választmány tagja kiemelte, hiába Trianon, a II. világháború, a kommunizmus és a Funar-korszak, Kolozsváron ma is több tízezer magyar él, és próbál helytállni annak a hitnek köszönhetően, amely nem hagyta őket megtörni. Az aradi tizenhárom után minden közösségnek megvoltak és megvannak a maga hősei – hangsúlyozta Talpas Botond. Legyen szó akár Bitay Csabáról, az RMDSZ belmonostori szervezetének egykori elnökéről, aki 2002-ben az emlékmű felújítását kezdeményezte, vagy a mai hősökről, akik nap mint nap azon munkálkodnak, hogy formálják és képviseljék a magyar közösséget – tette hozzá.

Grezsa Csaba Magyarország kolozsvári főkonzulátusa nevében szólalt fel. Kiemelte, 1848-49 harca, az aradiak és a többi mártír áldozata volt az, ami megalapozta a szabadságunkat, és megadta azokat az értékeket, amelyeket ma természetesnek veszünk. Hozzátette, éppen ezért fontos, hogy a hősi halált halt mártírok között a fiatalok megtalálhassák maguknak azokat a példaképeket, akiknek az emléke helytállásra, identitásvállalásra és az önazonosság megvallására sarkallja őket.

Az ünnepélyes beszédek után a történelmi egyházak lelkészei és papjai áldást mondtak, ezt követően a különböző szervezetek és egyesületek képviselői megkoszorúzták Tamás András honvéd alezredes emlékoszlopát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?