PEL-projekt a hagyományőrzés jegyében

A hagyományos mesterségek megismertetését és felelevenítését tűzte ki céljául a Pro Európa Liga új projektje. A szeptemberben megrendezendő táborban négy ország fiataljai vesznek majd részt. 

Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke a maszol.ro-nak úgy fogalmazott, hogy ez a projekt egy ajándék az általa vezetett emberjogi szervezet számára, hiszen két Marosvásárhelyre, a Petru Maior Egyetemre érkező olasz fiatal csodálkozott rá arra, hogy itt a modernizációval párhuzamosan létezik még a hagyományos életmód, illetve olyan mesterségek, amelyek ma már Olaszországban kihaltak. Ezért az az ötletük támadt, hogy szerveznek egy tábort, ahol a romániai résztvevők mellett, olaszországi, magyarországi, litvániai és törökországi fiatalok jönnek el, megismerkednek a vidék hagyományaival, egymásnak átadják az otthonról hozott szokásokat, megismertetik egymással azokat a hagyományos mesterségeket, amelyek saját országukra jellemző.

A projekt megvalósításához támogatókra is szükség van – hívta fel a figyelmet Enache. Csütörtök délutáni ülésén a Maros megyei önkormányzat egyhangúlag „szavazott bizalmat" a PEL-akciójának, az anyagi támogatás mellett különböző belépőket biztosít a résztvevők számára a múzeumba, a Kultúrpalotába, gondoskodik szállásról és ellátásról.

A PEL társelnöke külön köszönetét fejezte ki Lokodi Edti Emőke alelnöknek is, aki partner a kezdeményezés kivitelezésében.

Másik támogatója a programnak a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, amely szintén belépőkkel, utazási lehetőségekkel járul hozzá a rendezvény sikeréhez.

A szeptemberben sorra kerülő tábor alkalmából lesz kerekasztal-beszélgetés, fotókiállítás, konferencia is a témában.

Kimaradt?