„Esküszöm, hogy napi egy liter sörnél nem iszom többet”

Aláírt és lepecsételt igazolással kezeskedik a Szatmár megyei Tasnádon egy ortodox pópa, hogy a hozzá forduló érintett megesküdött alkoholfogyasztása drasztikus csökkentésére - írja a presasm.ro helyi portál.

„Mi, a tasnádi parókia igazoljuk, hogy . Otilo tasnádi lakos, eskü alatt megfogadta, hogy 2019. június 27 és 2020 karácsonya között nem iszik többet napi egy liter sörnél” – áll a Máramarosi Ortodox Püspökség fejléces papírján megszövegezett, Marian Crainic ortodox pópa alírásával és a tasnádi egyházközség pecsétjével ellátott dokumentumon. (az 'Otilo' keresztnevű eskütevő minden valószínűség szerint egy Attilát rejteget - szerk. megj.)  

A pópa az Antena 3 hírtelevízió riporterének elmondta, a hozzá forduló férfi évek óta alkoholfüggőséggel küszködik és így akarta környezetének is bizonyítani, hogy mindent megtesz szenvedélye visszaszorítása érdekében.

Egy másik, neve elhallgatását kérő pópa elmondta, nem egyedi esetről van szó, az ilyen eskük elég gyakorian. Személyre szabott variánsok is léteznek, van akinek egy deci töményet, két üveg sört vagy fél liter bort engedélyez a pópa. „Ezt az igazolást állásinterjún fel lehet mutatni, így bizonyítva a munkaadónak, hogy az álláskereső nem iszákos, vagy csak mértékkel fogyaszt alkoholt” – tette hozzá a pópa.

Marian Crainic tasnádi ortodox pópa szerint a lepecsételt dokumentum többet ér egy elvonókúránál, az érintettek 90 százalékának sikerül csükkentenie a „poharak számát”. 

A rendhagyó igazolás híre eljutott a máramarosi püspökséghez is, amely rosszallását fejezte ki a gyakorlattal kapcsolatban. Cristian Ştefan szóvivő szerint ilyen esetekben rendelkezésre áll a gyónás szentsége. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?