Anorexiaklinika előtt toboroztak modelleket

Egy evészavarok kezelésére specializálódott stockholmi klinika előtt szólítottak le modellügynökök anorexiás, tizenéves lányokat, modellkarriert ígérve nekik. Az egyik beteg, akit megkörnyékeztek, annyira sovány volt, hogy kerekes székben távozott az épületből. Egyelőre nem tudni, hogy egy vagy akár több modellügynökség is dolgozott-e ezzel a módszerrel.

„Olyan emberek számára, akiknek a betegsége középpontjában a súlyuk és a külsejük áll, katasztrofális következményekkel járhat, ha bedobják őket egy olyan iparágba, mely pontosan ezeket a dolgokat hangsúlyozza" – fogalmazott egy svéd lapban Andreas Birgegard pszichológus, a Svéd Anorexia és Bulimia Egyesület vezetője.

„Visszataszító! Az ügynökök a klinika előtt álldogáltak és megpróbálták beszervezni a betegeinket, mivel tudták, hogy nagyon vékonyak" – mondta Anna-Maria af Sandeberg, az intézmény főorvosa.

Egy 14 éves lány, aki névjegykártyát kapott az épület előtt, átadta azt az édesanyjának, aki dühében felkereste az ügynökséget és felelősségre vonta őket. „Azt állították, hogy egészséges, normálisan vékony fiatalokat  keresnek és soha, senkit sem kényszerítenek arra, hogy fogyókúrázzon" – mesélte a felháborodott anya.

Kimaradt?