Határozott támogatásukról biztosították a PSD EP-képviselői Rovana Plumbot

„Határozott támogatásukról" biztosították a Szociáldemokrata Párt (PSD) EP-képviselői Rovana Plumbot, akit az uniós biztosi tisztségre jelölt Románia, az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága (JURI) azonban összeférhetetlenség miatt indítványozta a kinevezési eljárás felfüggesztését.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-csoport román tagjai közös közleményükben azt írják, „a politikai háttérjátszmák" miatt „eljárásbeli zavar" állt be Rovana Plumb jelölése érvényesítésének folyamatába. „Az EP elnöke, David Sassoli felkérte a Jogi Bizottság tagjait, javasoljanak megoldásokat arra, amit ők „homályosnak” vélnek az ügyben, hogy Rovana Plumb jelölésének érvényesítése túljusson az előzetes szakaszon" – fogalmaznak.

A román EP-képviselők szerint az EP szabályzata értelmében ilyen helyzetekben a Jogi Bizottságnak megoldási javaslatokkal kell segítenie a jelöltet.

„Javasolhatja például, hogy mondjon le azokról a javakról vagy tevékenységekről, amelyek érdekellentétet idéznek elő, vagy hogy találjon az esetleges összeférhetetlenséget megszüntető pénzügyi megoldást. A JURI Bizottság végső esetben akár portfóliócserét is javasolhat. Ezen lépések közül egyiket sem tették meg ez idáig. A bizottság hétfői ülése tisztázhatja a dolgokat a román és a magyar biztosjelöltek kapcsán" – áll még a közleményben, amelyet Carmen-Gabriela Avram, Iulian-Claudiu Manda, Cristian-Vasile Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru és Adrian-Dragoş Benea EP-képviselők írnak alá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?