Az EMNP választási koalíciót kötne az MPP-vel és együttműködést az RMDSZ-szel

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos és helyi szinten tárgyalásokat kezd elsősorban az MPP-vel, helyenként az RMDSZ-el is a jövő évi helyhatósági választások sikere érdekében, jelentette be Bálint József.

A néppárt háromszéki elnöke szerdai sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az EMNP hétvégi kongresszusán felvázolták a jövő évi önkormányzati választási stratégiájukat és három erre vonatkozó határozatot fogadtak el.

„Együttműködést ajánlunk és nem ígérünk félreállást” – mutatott rá Bálint József, aki emlékeztetett, hogy az EMNP eddig félreállt, hogy ne veszélyeztesse a magyar jelölt esélyeit, ám most idejében szóltak és felajánlották a választási együttműködés lehetőségét, ezt az ajánlatot a többi magyar szervezetnek komolyan kell venne, hogy utána ne legyen egymásra mutogatás, mondta a háromszéki néppárti politikus.

Bálint József szerint választási koalíciót ajánlanak az MPP-nek, amelynek célja a rég hangoztatott alternatíva kialakítása az RMDSZ-el szemben. Rámutatott: ma már egyik pártot se azok vezetik, akik haragszanak egymásra ezért adódik a lehetőség, hogy véget vessenek az indokolatlan felaprózottságnak, a közös cél érdekében túl lehetne lépni a kisebb vitákon. Az EMNP háromszéki elnöke szerint a Néppárt részéről hangsúlyosabb a közeledési szándék, míg az MPP részéről vannak még kérdőjelek, hiszen a polgári pártnak van egy megállapodása az RMDSZ-el és vannak MPP-s polgármesterek, akik nehéz helyzetbe kerülhetnek az RMDSZ nélkül. Az MPP kell mérlegelje, hogy a választói többségének óhajára hallgat vagy féltve őrzi az RMDSZ-el kötött megállapodás eredményeként szerzett pozícióit - mondta Bálint József.

Az EMNP háromszéki elnöke szerint a hétvégi kongresszuson elfogadott második határozat arról szól, hogy ahol a magyar-magyar verseny gyengíti a helyi közösség képviseletét, ott együttműködési szerződést kötnének az RMDSZ-el is. Harmadrészt arról döntött a hétvégi EMNP kongresszus, hogy a „mendemondákat” eloszlatása érdekében leszögezik: a két magyar szervezeten kívül semmilyen más alakulattal nem kötnek választási szövetséget a jövő évi helyhatósági választásokra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?