Ilyen időjárásra számíthatunk a következő két hétben

Országszerte az időszaknak megfelelő hőmérsékleti értékek várhatók a szeptember 23. - október 6. közötti időszakban, nappal 22-23 Celsius-fokos maximumokra lehet számítani, de esős napok is lesznek, tájékoztatott hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Erdélyben 18-21 Celsius-fok körül alakulnak a nappali csúcsértékek. Az éjszakai minimumok az első héten azonban sokkal magasabbak lesznek, mint az előző héten, helyenként a 8-12 Celsius-fokot is elérhetik, meghaladva ezzel az időszaknak és régiónak megfelelő értékeket. A második hét elején nőnek a nappali hőmérsékletek, de ezt követően enyhe lehűlés várható. Meglehetősen magas a valószínűsége a csapadéknak a jelzett időszakban, azonban csak szeptember 26-27-én lehet jelentősebb mennyiségre számítani.

A Bánságban az első héten valamelyest csökkenek a nappali hőmérsékletek, és a megszokottnál hűvösebb lesz, azaz átlagban 18-20 Celsius-fok. Az éjszakai hőmérsékletek azonban itt is sokkal magasabb lesznek, mint az előző héten, 11-14 fok körül alakulnak. Szeptember 28-a után a sokéves átlagnak megfelelő, 20-23 Celsius-fok körüli nappali csúcsokkal és 9-11 Celsius-fokos éjszakai minimumokkal kell számolni. Az idő enyhén lehűl október 4-e után. Esőre az egész jelzett időszakban lehet számítani, de főként szeptember 23-án, 24-én és 26-án.

A Körösök vidékén a jelzett időszak első felében a sokéves átlag körül, vagy enyhén alatta helyezkednek el a nappali hőmérsékletek, 19-21 Celsius-fokos maximumokkal. Az éjszakák itt is melegebb lesznek, mint az elmúlt napokban, 11 és 14 Celsius-fok körül alakulnak. Szeptember 28-a és október 3-a között a régióban helyenként a sokéves átlag fölötti, 20-23 fokos nappali csúcsokat és 9-12 fokos éjszakai minimumokat fognak mérni. Október 4-e után enyhe lehűlés következik be. Csapadékra itt is az egész időszak alatt lehet számítani, de nagyobb valószínűséggel 23-án és 26-án.

Máramarosban a jelzett időszak elején 21-23 Celsius-fok körül alakulnak a nappali csúcshőmérsékletek és 9-12 fok körül az éjszakai minimumok, tehát melegebb lesz a megszokottnál. Szeptember 25-e után már hozzáigazodik a hőmérséklet az időszakhoz: nappal 18-20 fok, éjszaka 7-10 fok várható. Október 4-e után enyhe lehűlés lesz. Jelentősebb mennyiségű csapadékra nagyobb valószínűséggel szeptember 25-27-én és 30-a körül kell számítani.

A hegyvidéken az első héten a hőmérsékleti ingadozás nem lesz jelentős, és nagyjából az időszaknak megfelelő hőmérsékletek, 8-15 Celsius-fokos nappali csúcsok várhatók, míg az éjszakai minimumok csak 2000 méter fölötti magasságban esnek enyhén 0 fok alá. A szeptember 29-e és október 1-je közötti enyhe felmelegedést a jelzett időszak végén ismét lehűlés követi. Eső az egész jelzett időszak idején valószínű, de szeptember 24-e és 27-e között, illetve 30-a körül nagyobb az esélye a kiadósabb csapadéknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?