Veszélybe kerülhet a jogos tulajdonosoknak visszaítélt területek helyzete

Felülvizsgálhatják a jogosan visszaszolgáltatott telkek helyzetét, lezárt ügyeket nyithatnak újra, amennyiben a Florin Roman liberális képviselő által benyújtott törvényjavaslatot elfogadja a parlament. Az RMDSZ szerint magyarellenes kezdeményezésről van szó, a szövetség törvényhozói az elutasítását kérik.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy harminc évvel a kommunista diktatúra bukása után van még olyan visszaszolgáltatási kérés, amelyben nem hoztak döntést, most pedig a megoldott eseteket is megkérdőjeleznék” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Florin Roman tervezete egyértelműen a magyar közösség ellen irányul – tette hozzá Császár Károly RMDSZ-es szenátor, a felsőház jogi bizottságának tagja – hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy többnyire a magyar embereknek visszaszolgáltatott területek tulajdonjogát kérdőjelezik meg, támadják meg a bíróságokon, Maros vagy Hargita megyében például.

A szakpolitikus szerint a hatályos törvénykezés csak a kommunizmus ideje alatt elkobzott, majd visszaszolgáltatott javakról rendelkezik, míg Florin Roman tervezete kiterjesztené ezt az időszakot a diktatúra ellőttre. 1945 márciusa és 1989 decembere közötti időszakra vonatkoznak az érvényben lévő törvények, a tervezet 1940. szeptember 6-ig nyúlna vissza, ez egyértelműen Észak-Erdélyre vonatkozik – összegezte Császár Károly, majd hozzátette: a magyarellenes politikus azt sugallja, hogy 1945 előtt jogtalanul juthattak hozzá vagyonukhoz a tulajdonosok, így a visszaszolgáltatásra vonatkozó döntést esetenként törölni kellene.

A tervezet elutasítását kértük a felsőház szakbizottságában, a javaslat azonban hallgatólagosan átkerült a képviselőház asztalára. A kormánypárt nem hajlandó szavazat alá bocsátani a tervezeteket, mert nincs parlamenti többsége. Az RMDSZ törvényhozói az alsóházban is fenntartják módosításaikat, és a törvény elutasításának szükségességét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?