A hívek előtt is bezárják a kolozsvári Szent Mihály-templomot

Szeptember 30-tól a látogatók és a hívek előtt is bezárják a kolozsvári Szent Mihály-templomot: a restaurálás végeztéig a látogatások szinte teljesen megszűnnek, a misealkalmakat pedig a piaristák Szentháromság templomába költöztetik – tudtuk meg Veres Stelian plébániai kormányzótól, akit a Facebook-oldalukon közzétett bejegyzésük kapcsán kerestünk fel.

„A restaurálás első szakasza lezárult, és a folyamat a második szakaszba lépett” – magyarázta a plébániai kormányzó – így az imádkozó sokaságnak nem marad hely, ugyanis „vasárnapról vasárnapra sokan járnak” az áhítatokra, és a padokat is ki kell hordani az épületből. Híveiket átirányítják a Szentháromság templomba, mert hivatalos adatok szerint 2021-ig nem ér véget a felújítás.

A templomba járókat egy Facebookon közzétett bejegyzésben is tájékoztatták, amely a misealkalmak időpontját és nyelvét is részletesen vázolja.

 

Mint kiderült, a SzentMihály-búcsút még megvárják, azt követően hagyják el helyüket. Veres Stelian hozzátette, eddig is kevés alkalom nyílt az újítás alatt lévő építmény látogatására, így a turisták előtt még inkább szűkül az épület felfedezése, és csupán annyi esedékes, hogy a felújítások bizonyos szakaszában vezetett sétákkal várják a sajtó képviselőit a szakemberek.

A Szent Mihály-templom felújítását megelőző kutatást 2013-ban kezdték el a budapesti Műszaki Egyetem szakemberei Dr. Mezős Tamás vezetésével, az összefoglaló művészettörténeti tanulmány szerzője Papp Szilárd. Az M&M Design vezette csapat 2015-ben kapcsolódott be, Maksay Ádám koordinálása alatt. A 2018 nyarán elkezdett felújítás 21 millió lejből (kb. ötmillió euró) valósulhat meg, amelyből 18 millió uniós támogatás, 4 millió pedig önrész. Makay Dorottya műemlékvédelmi szakmérnök korábban rámutatott: az infláció, és a január elsejétől az építőiparban megnövelt minimálbér miatt valószínű, hogy az eredeti költségkeret nem lesz elég, és kérdés, hogy jóváhagyják-e önrésszel való kiegészítését. További részleteket itt olvashat a restaurálási munkálatokról. 

Kapcsolódók

Kimaradt?