FRISSÍTVE – Aggasztó részletek kerültek nyilvánosságra a 11 éves kislány feltételezett gyilkosáról

FRISSÍTVE: A térfigyelő kamerák felvételei alapján rekonstruálták a nyomozók a péntek délután elrabolt Dâmbovița megyei kislány eltűnésének körülményeit. Ezek szerint a 11 éves Mihaela Adriana Fierarut erőszakkal tuszkolták be egy gépkocsiba és az elrablása után fél órával már nem élt. A Mediafax információi szerint a 46 éves Johannes V. holland állampolgár hétfőn öngyilkosságot követett el.

Adriana délután öt óráig volt iskolában a Gura Şuţii nevű településen, és a tanintézmény biztonsági kamerája rögzítette azt a pillanatot, amikor kilépett az iskolából. A helyi önkormányzat 36 térfigyelő kamerát működtet a településen, ezek felvételeinek elemzésekor a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy negyedórával később, saját házuktól alig több mint 350 méterre rabolták el. Mikor a szülők este hét óra után jelentették az eltűnését a rendőrségen, a gyerek valószínűleg már nem élt.

A kislányt két napon át kereste mintegy kétszáz rendőr, csendőr, tűzoltó és önkéntes, kutyákkal, helikopterrel és drónokkal is próbáltak a nyomára bukkani. Végül vasárnap délután egy mezőn találták meg a holttestét, amelyen külsérelmi nyomok voltak, és amelyet a tettes fóliába csavart.

A gyanú egy holland állampolgárra terelődött. A rendőröknek feltűnt egy személygépkocsi, amely a falu egyik kijáratánál rögzített egyik képkockához képest csak fél óra múlva tűnt fel a következő településen, holott normálisan két-három perc alatt megtehette volna a távot, olyan közel van egymáshoz a két helység.

Így jutottak el egy autókölcsönzőig, ahol kiderült, hogy egy holland férfi bérelte a kocsit. Az illető néhány nappal korábban Bukarestben is bérelt lakást, de szombat este vélhetően felszállt a Bukarest–Amszterdam repülőgépjáratra – ismertette a tényeket Mihai Dincă, a Dâmboviţa Megyei Törvényszék főügyésze.

Tudorel Butoi kriminálpszichológus az Antena 3 televízióban vasárnap este azt mondta, hogy feltételezhetően egy „szexuális pszichopata, egy pedofil” az elkövető, aki valószínűleg megverte és megerőszakolta a kislányt mielőtt megfojtotta, majd fóliába csavarta, és megpróbálta elrejteni a testet a kukoricásban. „A jelenség ijesztő méreteket ölt, nemcsak nálunk, hanem egész Európában. Abban bízhatunk, hogy az FBI világszinten körözi a pedofilokat, tehát, bárhol követ el bűncselekményt, mindenütt keresik a tettest. A DNS-minta alapján pedig viszonylag könnyen beazonosítható” – magyarázta a szakember.

A nyomozóhatóság a bűnüldöző szervek közötti román–holland együttműködés és a két ország közötti kiadatási egyezmény alapján bízik abban, hogy hamarosan megtalálják a gyilkost.

FRISSÍTÉS: A rendőrség időközben nyilvánosságra hozott egy képet az első számú gyanúsítottról. A térfigyelő kamerák felvételen látható az is, hogy az általa vezetett autóban ül az elrabolt kislány.

FRISSÍTÉS 2: a Mediafax információi szerint a gyilkosság elkövetésével gyanúsított Johannes V. 46 éves holland állampolgár hétfőn öngyilkosságot követett el. Az országos rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint a férfi frontálisan ütközött egy nyergesvontatóval. Az eset 10 perces útra történt dél-kelet hollandiai Cuijk városától, ahol - rendőrségi források szerint - a romániai gyilkosság elkövetésével megvádolt férfi lakott.  

A holland rendörség arról is tájékoztatta a román hatóságokat, hogy a férfit évek óta megfigyelés alatt tartják.

A határrendészet szerint Johannes V. 2016 óta négyszer látogatott Romániába, általában nagyon csak pár napra. Leghosszabb ittartózkodása 2017-ben volt, amikor közel egy hetet töltött Romániában. Korábbi látogatásainak célja nem ismeretes. 

Kapcsolódók

Kimaradt?