Hivatalosan is megszűnt az ALDE képviselőházi frakciója

Megszűnik a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselőházi frakciója, miután öt törvényhozó elhagyta a csoportot – közölte szerdán Carmen Mihălcescu ülésvezető a képviselőház plénumában.

Mint azt korábban megírtuk, Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu és Mihai Niţă közös közleményben jelentették be hétfő este, hogy kilépnek az ALDE-ból, s a továbbiakban független törvényhozókként kívánnak tevékenykedni.

Mint közölték, a Călin Popescu Tăriceanu pártelnök által az utóbbi időben gyakorolt „antidemokratikus és antiliberális döntéshozatal" oda vezetett, hogy a szenátusi frakció után az ALDE képviselőházi csoportja is megszűnik.

Viorica Dăncilă szeptember 11-én jelentette be, hogy az ALDE tagjai közül javasol minisztereket az alakulat kormányból való kilépése nyomán megüresedett három tárca élére. Környezetvédelmi miniszternek, illetve miniszterelnök-helyettesnek Graţiela Gavrilescut, energiaügyi miniszternek Ion Cupát, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek pedig Ştefan Băişanut jelölte Dăncilă.

Ezt követően Tăriceanu levélben tájékoztatta az államfőt és a miniszterelnököt, hogy azoknak a párttagoknak, akik elfogadták a miniszteri tisztségre való nevesítést, azonnali hatállyal megszűnik a párttagságuk. Ugyanaznap Tăriceanu a szenátus plénumában bejelentette, hogy Teodor Meleşcanu már nem a párt tagja, az ALDE szenátusi frakciója megszűnik, és egy vegyes parlamenti csoport megalakulása „körvonalazódik".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?