Antal Árpád: idegen tollakkal ékeskedik a Kovászna megyei prefektus

Kovászna megye prefektusa, Sebastian Cucu legutóbbi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt években több százmillió lej érkezett a központi költségvetésből háromszéki befektetésekre. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint azonban ezek az összegeket nem az államkasszából kapta a megye, hanem a háromszéki emberek befizetett adójának egy részét osztották vissza.

A kormánybiztos tételesen is felsorolta ezeket a beruházásokat: így 201 tanintézmény korszerűsítését és építését – az országos település-fejlesztési program (PNDL) révén az elmúlt öt évben érkezett 540 millió lej kormánypénzt –, az Országos Befektetési Alap által épített Sepsi Arénát és a kézdivásárhelyi fedett jégpályát. Mindezek jelentős mértékben hozzájárultak Kovászna megye fejlődéséhez – mondta Sebastian Cucu.

„A háromszéki prefektus olyan dolgokkal büszkélkedik, amihez semmi köze nincs” – reagált erre Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztatóján rámutatott: a prefektus által említett összegek nem kormánypénzek, hanem a „mi pénzünk”, amit elvesznek, és egy részét visszaadják. Magyarázata szerint a kormányok arra törekednek, hogy elvegyék a pénzt az önkormányzatoktól és politikai preferenciák szerint szétosszák. Ez a világon mindenhol így van, de az a baj, hogy Romániában fokozottan így működik – mondta az elöljáró.

Rámutatott, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) a községi és megyei önkormányzatokat finanszírozza nagyobb mértékben, mivel 28 megyei tanácselnöke van és a községek 70 százalékának PSD-s a polgármestere. Más pártok kormányzása esetében inkább a városok kapnak több pénzt, mivel azok 90 százalékában (mostani) ellenzéki a polgármester. Emiatt előfordult, hogy többet, de általában kevesebbet osztanak vissza, mint amennyit elvettek. Általában a polgármestereknek rengeteg energiával és erőfeszítéssel jár a pénzeket visszavenni Bukaresttől – mutatott rá Antal Árpád.

Hozzátette: Sebastian Cucu prefektus és elődei mindig a kézifék szerepét játszották Háromszéken, semmi közük a finanszírozásokhoz, egyikük sem hozott pénzt Bukarestből Kovászna megyébe és nem is lobbiztak egy-egy befektetés érdekében. A Sepsi Aréna építését kizárólag a sepsiszentgyörgyi önkormányzat „taposta ki”, miközben Sebastian Cucu prefektus minden sporttal kapcsolatos ügyben keresztbe tett a városnak, például több ízben próbálta megakadályozni, hogy a helyi önkormányzat tulajdonába kerüljön a Szemerja negyedi sportbázis, amit végül sikerült megszereznie a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak – emlékeztetett Antal Árpád.

Kapcsolódók

Kimaradt?