A külföldön élő szavazók egy százaléka iratkozott fel a választói névjegyzékbe

Vasárnap éjfélkor járt le a regisztráció határideje a külföldi választói névjegyzékbe azoknak a szavazati joggal rendelkező román állampolgároknak, akik hivatalosan külföldön tartózkodnak, és az idei államfőválasztáson levélben vagy valamelyik külhoni szavazóhelyiségben szeretnének voksolni.

A votstrainatate.ro honlapon eredetileg szeptember 11-ig lehetett jelentkezni, de a kormány határozattal szeptember 15-ig meghosszabbította a határidőt.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) szerint 41003 személy választotta azt, hogy levélben voksoljon, 38944-en pedig azt, hogy a külföldön kialakítandó szavazóhelyiségek egyikében pecsételjen.

A külhoni románokért felelős miniszter, Natalia Intotero idén júliusban azt nyilatkozta, hogy mintegy 5,6 millió román állampolgár él külföldön. E szerint, a külföldön tartózkodók – a szavazati joggal rendelkezők – körülbelül egy százaléka kíván élni a szavazati jogával. Az idei, májusi európai parlamenti választásokon 375 ezren szavaztak külföldön.

Az AEP informatikai osztályvezetője azt mondta, hogy ha valakinek a választás első napján megelőző csütörtökig – a külföldön élők nemcsak vasárnap, hanem az azt megelőző szombaton és pénteken is voksolhatnak – nem érkezik meg a levélszavazata, e-mailben értesítik, hogy a legközelebbi választókörben éljen a szavazati jogával.

Az elnökválasztást november 10-én tartják. Ha egyik jelölt sem kapja meg a voksok több mint felét, a két legjobban teljesítő elnökaspiráns részvételével november 24-én második fordulót szerveznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?