Kizárták az ALDE-ből a kormánytisztségre jelölt tagokat

Azonnali hatállyal elvesztették ALDE-tagságukat azok a személyek, akik vállalták a miniszteri jelöltséget a szociáldemokrata (PSD-) kormányban – erről Călin Popescu-Tăricenu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke tájékoztatta kedd este levélben Viorica Dăncilă miniszterelnököt és Klaus Johannis államfőt. Meleșcanu szerint Tăriceanut is PSD-támogatással választották korábban a szenátus elnökévé.

Popescu-Tăriceanu szerint az ALDE politikai tanácsa szeptember 3-i ülésén „elsöprő többséggel" úgy döntött, hogy kizárnak a pártból minden olyan tagot, aki közhivatali jelölést fogad el más párt részéről az ALDE illetékes testületeinek engedélye nélkül.

„Következtetésképpen azok a személyek, akik elfogadták a miniszteri posztra történő jelöléseket, azonnali hatállyal elvesztették ALDE-tagságukat. A fentiekre való tekintettel arra kérem, hogy e javaslatokkal kapcsolatban vegye figyelembe az alkotmány 85. cikke (3) bekezdésének előírásait" – írja Popescu-Tăriceanu az államfőnek küldött levélben.

A Viorica Dăncilă miniszterelnöknek küldött levélben emlékeztet, hogy az ALDE augusztus 26-i ülésén, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) való együttműködés felmondására és a kormánykoalícióból való kilépésre szavazott.

„Ezek a döntések abba a helyzetbe hozzák önt, hogy tudomásul vegye a kormány politikai összetételében bekövetkezett változást, valamint azt a kötelezettségét, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamentben" – mondja az ALDE vezetője.

A kormányfő szerdán jelentette be, hogy úgy döntött, hogy az ALDE által üresen hagyott tárcavezetői állásokra ugyancsak az ALDE politikusait jelöli. A környezetvédelmi minisztérium élére, kormányfőhelyettesnek Graţiela Gavrilescut, az energiaügyi tárca élére Ion Cupát javasolja, míg a parlamenti kapcsolatokért Ştefan Băişanu felelne.

Meleşcanu: Tăriceanu hamar felejt

A megosztottság abból indult, hogy az őszi parlamenti ülésszakban a PSD javaslatára az ALDE-s Teodor Meleșcanut választották a szenátus elnökének. A jelöléskor a párt elnöke megüzente a volt külügyminiszternek, hogy emiatt a párttagságával játszik.

Meleşcanu azt üzente szerda este Călin Popescu-Tăriceanunak, hogy ne felejtse el, hogy kétszer választották a szenátus elnökének a PSD javaslatára és támogatásával.

„Akkor azt nyilatkozta, hogy az egyéni értékek, jogok és szabadságok érvényesítéséért fog küzdeni. Ma törvénytelenül és alkotmányellenesen akar szankcionálni egy választott személyt? Kedves Călin, nem tudom, mit higgyek? Megváltoztattad értékrendedet, vagy elfelejtetted, hogy miként választottak meg és mit nyilatkoztál? " – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Meleşcanu.

Kapcsolódók

Kimaradt?