Nem kötik dátumhoz a roma napokat Sepsiszentgyörgyön

Idén a Szent György Napok keretében szervezik a Romák Nemzetközi Napját. „Gyertek velünk, ma nagy nap van, roma nap! - Ajde mança! Aděs si barodĭves , romano dĭves!”, magyar és roma nyelven hirdeti a rendezvénysorozatot a szervező Caritas, az Amenkha Roma Egyesület és a megyeszékhelyi polgármesteri hivatal. Cél, hogy legyen egy alkalom, amikor a cigányok vállalják identitásukat, és meg tudják mutatni a város lakóinak a kultúrájukat és értékeiket. A rendezvény csütörtökön 10 órakor szekeres felvonulással kezdődik.

Az Őrkő negyedi romák díszbe öltözve, cigány nótákat énekelve vonulnak az Olt partjára, ott virágkoszorúkat dobnak a folyóba, őseik vándorlásának és azok szenvedései emlékére. 12 órakor az őrkői Néri Szent Fülöp Romaközpontban nyílik meg a ”22 év” című fényképkiállítás, amely a sepsiszentgyörgyi roma közösség és az érte tevékenykedő szervezetek, intézmények két évtizedes közös múltját idézi fel. A kiállítást egy kerekasztal megbeszélés követi, melyen a romákkal foglalkozó intézmények és civil szervezetek vesznek részt.

A roma nap vasárnap zárul a Szent György téri színpadon, ahol 14 órától mutat be roma hagyományőrző gálaműsort a Háromszék Táncegyüttes, a Cigánykerék Táncegyüttes, az Őrkő Táncegyüttes, a Százlábú Néptáncegyüttes, valamint a Szászcsávási Cigányzenekar. A sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben mintegy 1500 fős roma közösség lakik, ők civil szervezetekkel közösen hetedik éve szervezik Sepsiszentgyörgyön a Roma Napot.

Kapcsolódók

Kimaradt?