Belina-ügy: az ügyvédek szerint ott nem egy Duna-ág van, hanem egy halastó

A Bukaresti Törvényszéken megkezdődött kedden a Belina-ügy tárgyalása, amelyben Sevil Shhaideht, a fejlesztési minisztérium volt államtitkárát, Liviu Dragnea egykori PSD-elnök bizalamsát hivatali visszaéléssel vádolják.

A tárgyaláson a Teleorman megyei volt tanácselnököt, Adrian Ionuţ Gâdeát képviselő ügyvéd azt kérte, hogy a bizonyítékok közé soroljanak be egy helyszíni kivizsgálást, mert ahol a Belina-sziget van, ott „nem járnak hajók”, és az tulajdonképpen egy halastó, nem a Duna egyik ága, ahogyan azt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) állítja.

Flavia Teodosiu ügyvéd is, aki Sevil Shhaideht képviseli, bejelentette, hogy helyszíni szakértőt kér, de kérésének elbírálására a tárgyalás egy másik időpontjában kerül sor.

A tárgyaláson nyilatkozatot adtak Rodica Guşă és Mariana Sanda, az alexandriai kataszteri hivatal munkatársai. A DNA azzal vádolja a két tisztviselőt, hogy egy hiba kijavításának ürügyével összeállítottak és aláírtak olyan dokumentumokat, amelyek alapján törölték azon szerződések megkötésére vonatkozó értesítéseket, amelyek szerint a Tel Drum társaság területeket bérelt a Belina-szigetről és a Pavel-ágról.

A Belina-ügyben Sevil Shhaideht, a fejlesztési minisztérium volt államtitkárát hivatali visszaéléssel vádolják, és több más állami tisztségviselő ellen is vádat emeltek.

 

Az ügyészek szerint 2013-ban több állami tisztviselő többrendbeli törvénysértést követett el akkor, amikor a Belina-szigethez és a Pavel-ághoz tarozó több mint háromszáz hektáros területet átadták az állam tulajdonából Teleorman megye tulajdonába és a megyei tanács adminisztrálásába, majd röviddel ezután bérbe adták a Tel Drum társaságnak. A vádhatóság szerint a terület az állam közvagyonát képezte, így kormányhatározattal nem, csak törvénnyel lehetett volna a tulajdonjogot módosítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?