Ausztráliában megnyitották a világ első nonprofit kocsmáját

Egy ausztráliai férfi Melbourne-ben nyitotta meg a világ első nonprofit kocsmáját.

A Scientific American honlap információi szerint Simon Griffiths kocsmájában 25 féle sör, bor és cider (almabor) közül választhat a betérő vendég. Az italok különlegessége, hogy fejletlen országokból származnak. Így a „Sheneen”-ben a vendégek megkóstolhatják az etiópiai Dashen sört, a nambiai Windhoek Lagert, de dél-afrikai Boschendat bort is rendelhetnek.

Simon Griffiths a bevételt hét nonprofit szervezeteknek utalja át, többek között az afrikai mothers2mothers vagy a  Room to Read szervezetnek.

A mothers2mothers afrikai szervezet az anya-gyerek HIV-fertőzöttség megakadályozása ellen küzd, míg a Room to Read analfabéta fiatalokon segít Bangladesben, Kambodzsában, Indiában Nepálban, Vietnámban, Sri Lankán.

A tulajdonos elmondta, az ötlet egyik egyetemi barátjától, Zanna McComishtól származik, aki azonban más országba költözött, így Griffiths egyedül hozta létre a nonprofit italozót.

„Húszéves koromban szerelmes lettem a gondolatba, hogy segítsek másokon, de olyasmivel, ami a szenvedélyem is legyen. Zannával dolgoztuk ki az üzleti tervet, majd egyedül valósítottam meg” – mesélte Simon Griffiths.

Eddig a 800 ezer dollárt fordított jótékonysági célokra Griffiths a kocsma bevételéből.

Kimaradt?