Marosvásárhelyen járt a francia nagykövet

Philippe Gustin, Franciaország bukaresti nagykövete Marosvásárhelyre látogatott, ahol találkozott Corneliu Grosu prefektussal, Ciprian Dobre megyei tanácselnökkel és részt vett az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnáziumban a DELF (Diplome Elementaire en Langue Francaise) központ avatóünnepségén.

A nagykövet elmondta, a román tanügyi rendszert nagyon jónak, az elitképzést kifogástalannak tartja. Ám nagy az iskolaelhagyás, az ország egymillió diákot veszített azzal, hogy nem tudta az iskolában tartani őket. Megosztva saját, franciaországi tapasztalatait a diplomata elmondta, ha a gyereknek nincs hol ebédelnie, akkor lehetőséget kell biztosítani számára, hogy egy iskolaközeli étteremben ebédelhessen, ugyanígy tisztálkodási és más szükségletek kielégítésére is törekedni kell, a szaktárcának, a helyhatóságoknak és a szülőknek közösen kell összefogni a gyerekek érdekében.

A francia nyelvtanulással kapcsolatosan Philippe Gustin kijelentette, hogy soha nem tanult ennyi diák franciául Romániában, mint napjainkban. „Annak ellenére, hogy naponta hallom a pesszimistáktól, hogy a francia nyelv eltűnt Romániából, azt válaszolom, soha ennyien nem tanultak franciául, mint most” – fogalmazott a diplomata, hozzátéve, hogy körülbelül 40 százaléka a diákoknak tanul franciául.

A DELF vizsgaközpont a kolozsvári Francia Intézettel közösen jött létre, 2013. novemberében szervezi meg az első vizsgákat.

Marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Philippe Gustin arra figyelmeztetett, hogy ami a homoszexuálisok közötti házasságot és a regionalizálást illeti, Franciaországot nem kell feltétlenül modellnek tekinteni Romániában, de érdekes párhuzamot vonni. Franciaországban az egyneműek házasságát illetően, bár hosszú évekre visszanyúló folyamat, még mindig vannak problémák. Bár lényeges előrelépések történtek, még dőlt el, hogy az ország felkészült-e kellően erre – jelentette ki.

 

Kimaradt?