Csoma Botond: lebénult a SRI-t felügyelő parlamenti bizottság tevékenysége

Április óta nem ülésezett a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság, ami megengedhetetlen – jelentette ki pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján a testület titkára, Csoma Botond.

Az RMDSZ képviselője aggasztónak tartja, hogy lebénult a parlamenti egyik legfontosabb bizottságának tevékenysége. Közlése szerint a testülethez április óta 150 petíció érkezett, amelyekre a benyújtásuktól számított 30 napon belül válaszolniuk kellett volna, de ezt nem tették meg.

Csoma Botond szerint a bizottsági munkát a képlékeny politikai helyzet lehetetleníti el. Az ülést a testület elnökének kellene összehívnia, de időközben a szociáldemokrata (PSD) Claudiu Manda európai parlamenti mandátumot szerzett. Hiányában ez a feladat az alelnökre, Marian-Gheorghe Cucşára hárul, aki a kormányból nemrég kilépett Liberálisok és a Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselője.

„Jelenleg belháború van az ALDE-ben, nem mindenki ért egyet azzal, hogy a párt a Pro Romániával szövetkezett. Ez is közrejátszhatott abban, hogy az alelnök nem hívta össze az ülést” – magyarázta az RMDSZ politikusa. Emellett a bizottság egyik tagja, egy PSD-s szenátor a Pro Romániába igazolt át. Jelenleg Csoma Botond szerint nyitott kérdés, hogy ki veszi át Claudiu Manda helyét a testület élén.

A képviselő a Maszol kérdésére elmondta: a bizottság tevékenységének szünetelése miatt még nem véglegesítették a SRI és az ügyészség titkos megállapodására vonatkozó jelentésüket. A SRI által végzett lehallgatásokról, illetve a feddhetetlenségi ügynökségről szóló jelentésük már tavasszal elkészült, de még mindig nem tűzte a plénum napirendjére a házbizottság – számolt be Csoma Botond.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?