Tăriceanu szerint a PSD megpróbálta átvenni az irányítást az ALDE-ben

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) nemcsak néhány törvényhozót kísérelt meg átcsábítani a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE), hanem a teljes pártot megpróbálta „ellenséges módon átvenni” – állítja Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke.

Tăriceanu elnöke szerdán azt nyilatkozta, hogy folyamatosan újabb és újabb információk jutnak el hozzá az elmúlt napok történéseiről a PSD-nek az ALDE ellen intézett „nagyon súlyos támadásairól". Szerinte a PSD nemcsak néhány ALDE-s törvényhozót, hanem a teljes a pártot megpróbálta „ellenséges módon átvenni".

„Olyan ALDE-t akartak létrehozni, amelyik hajlandó továbbra is együttműködni a PSD-vel a kormány politikai struktúrájának megőrzése érdekében, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnöknek ne kelljen a parlament elé állnia az átszervezési javaslattal" – fogalmazott, hozzátéve: örömmel tölti el, hogy párttársai megértették, mi történik, és „nem dőltek be a piszkos tervnek".

Călin Popescu-Tăriceanu arról is beszélt, hogy csak abban az esetben alakítja meg a Demokrácia nevű vegyes parlamenti csoportot – amelyről a hét elején beszélt –, ha az ALDE frakciójának nem lesz meg a minimális számú tagja.

Az ALDE elnöke ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy párttársa, Teodor Meleşcanu meggondolja magát, és mégsem jelölteti magát a szenátusi elnöki tisztségre, amelyre a Szociáldemokrata Párt javasolta.

Mint köztudomású, az ALDE a múlt héten kilépett a kormánykoalícióból és ellenzékbe vonult, és a magára maradt PSD elveszítette a parlamentben a szavazattöbbségét. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványról azt mondta, hogy úgy érzi: az ellenzéki párt csak mímeli, hogy meg akarja buktatni a kormányt, mert államfőjelöltjének, Klaus Johannis jelenlegi elnöknek hasznára válik a kampányban egy tehetetlen PSD-kormány, élén a szintén elnökjelölt Viorica Dăncilă kormányfővel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?