Andor László: minden ország maga oldja meg az orvoselvándorlását

Ha az Európai Unió keleti országai úgy érzik, hogy az egészségügyi ellátórendszerüket veszélyezteti az orvosok elvándorlása, nekik kell megtalálniuk a megoldásokat - jelentette ki egy keddi kolozsvári fórumon Andor László foglalkoztatásügyi EU-biztos egy kérdésre válaszolva.

„Az orvosokat is megilleti annak a joga, hogy az Európai Unión belül oda menjenek dolgozni, ahová akarnak. Ha egy ország vagy egy önkormányzat úgy érzi, hogy veszélybe kerül az egészségügyi ellátórendszere, önmagának kell megtalálnia a megfelelő stratégiákat, például a jobb bérezéssel" – jelentette ki Andor László.

Az Európai Bizottság foglalkoztatási kérdésekben illetékes tagja a Kolozsvári Kereskedelmi és Iparkamaránál tartott előadást az Európai Unió foglalkoztatáspolitikájáról, és válaszolt a jelen lévő üzletemberek és a sajtó kérdéseire.

A biztos - szintén kérdésre válaszolva - kijelentette, hogy több beszélgetést is folytatott a brit hatóságokkal a román és a bolgár munkaerő bevándorlását elutasító brit kampány kapcsán. Úgy vélekedett, Nagy Britanniában eltúlzott adatok jelentek meg arról, hogy a munkaerőpiac romániai és bulgáriai munkavállalók számára történő 2014-es megnyitásának milyen hatásai lehetnek. Andor László reményét fejezte ki, hogy a szigetország végül nem gördít akadályokat a kelet-európai munkavállalók szabad mozgása elé.

Andor László Kolozsváron a megye és a város elöljáróival folytatott megbeszéléseket, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen tartott előadást.

Kapcsolódók

Kimaradt?