Ezentúl brutális bírság jár annak, aki átveri a hatóságokat a 112-esen

A kormány 1000 lejről 5000 lejre növeli a 112-es egységes segélyhívószámra érkező hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határát, és első olvasatban tárgyalja a bűnözés visszaszorítását célzó intézkedésekről szóló tervezetet - jelentette be a keddi kormányülés elején Viorica Dăncilă.        

A kormányfő kifejtette, az 112-es hívószámmal, valamint a bűnözés visszaszorításával kapcsolatos szabályozás szigorítása a caracali tragédia kapcsán került napirendre. Dăncilă rámutatott, keddi ülésén jóváhagy a kormány egy olyan jogszabályt, amely megteremi a jogi keretet a fejlett mobil helymeghatározó (Advanced Mobile Localisation - AML) rendszer alkalmazásához. Emellett szigorítják az 112-es egységes segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható büntetést, azaz az ilyen esetekben kiróható bírság felső határát a jelenlegi ezer lejről ötezer lejre növelik - tette hozzá.

A miniszterelnök arról is beszélt a kormányülés elején, hogy a kabinet első olvasatban tárgyalja kedden a bűnözés visszaszorítását célzó intézkedésekről szóló tervezetet. Ennek értelmében minősített emberölés esetén 20 évre nő a kiróható szabadságvesztés alsó határa, míg a nemi erőszak bűntettéért 5 és 12 év közötti börtönbüntetés szabható ki.

Ha az erőszak áldozata kiskorú, 7 és 15 közötti szabadságvesztésre ítélhető az elkövető. A jogszabálytervezet szerint a rablás révén történő szabadságfosztás kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető, ha pedig az áldozat életét veszti, a kiszabható börtönbüntetés felső határa 18 évre nő - ismertette a kormányfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?