Critical Mass: kilométeres kerékpársor Csíkszeredában

Háromszáz-négyszáz körüli résztvevőre számítottak hétfőn a Critical Mass szervezői Csíkszeredában, és aránylag jól is saccoltak. A szervező Zöld Székelyföld Egyesület vezetője, Csonta László szerint a regisztrált résztvevők száma 250 körüli lehetett, ám egyik kollégájuk videofelvétele alapján ennél többet: mintegy 350 személyt számoltak meg. Sokan ugyanis menet közben csatlakoztak a már napokkal ezelőtt meghirdetett tömeges bringázásra.

Csonta szerint az esemény nemcsak a kerékpározást hivatott népszerűsíteni, hanem felhívni a figyelmet a már meglévő biciklisávok, illetve az egyesület által létrehozott biciklilekötő-helyek használatára. A közös túra a megyeszékhely központi parkjából indult, ahol sikerült szóba állni néhány jókedvű résztvevővel.

„Mint jókedvű biciklista, szeretném ha többen be tudnánk bizonyítani, hogy ebben a városban szükség van ezekre a biciklisávokra, amelyek itt Csíkszeredában és a környező városokban ki van alakítva. Persze ez egy jó kis együtt biciklizés, egy jó kis közös tekerés” – mondta a maszol.ro-nak az ötvenes-hatvanas Bodó János, aki a barátaival közösen várakozott a jókora hangzavarban a szervezők “startjelzésére”. A férfi már harmadik alkalommal vesz részt a biciklis felvonuláson.

Az idő is kedvezett közös tekeréshez, ragyogó napsütésben lehetett számlálni a biciklisávon parkoló autókat. Ez alkalommal kettőt sikerült csupán kiszúrni: egyikük a Márton Áron utcában dekkolt, egy másik a Szék útján árválkodott. A bringázók közben azt vitatták, mekkora is bírság a biciklisávon való parkolásért, egy másik biciklis meg arról mesélt, mit művelnek a motorosok a szabálytalanul, az úton parkoló autókkal, meg azokkal, akik nem adják meg az elsőbbséget.

A sofőrök többsége mosolyogva nézte a közel egy kilométeren kígyózó kerékpársort, a legrosszabb reakció részükről a pókerarc volt. Ellenséges dudálást, vagy beszólást nem tapasztaltunk. Viccesebb beszólás csak a bringások részéről érkezett: valaki egy nyitott tetejű autót vezető ismerősének köszönt, majd megkérdezte a drága járgányt vezető fiatalembertől, hogy nincs-e biciklije, amit a sorban utána kerekezők „sajnálkozva” kommentálták, hogy szegénynek talán nem telik rá.

Mint már említettük a biciklikonvoj a központi parkból indult, végighaladt a Sadoveanu, Kossuth Lajos, Márton Áron utcán, majd a Szék útjára kanyarodott fel Csíksomlyóra. A Kegytemplom közelében azonban már elfogyott a biciklisáv. A Nagymező utcán egészen a Taploca utcáig a közúton kerekeztek az emberek.

A tömegbringázás végül Csíkszereda főterén ért véget, ahol egy megadott jelre mindenki magasra emelte a kétkerekűjét. Csonta László, a Zöld Székelyföld Egyesület elnöke szerint az idei, Csíkban ötödik Critical Mass is sikeresnek nevezhető. Egyetlen egyszer történt meg, hogy alig egy maroknyi ember vágott neki a kis körútnak, de akkor meg hideg is volt és az eső is esett. De a valószínűleg fanatikus bringásokból nyirkos idő ellenére is összeverődött egy ötvenes létszám. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?