Korodi Attila: fel sem merül, hogy az RMDSZ támogassa a kormányt

Nem kíván tárgyalni az RMDSZ a Szociáldemokrata Párttal (PSD) a kormány esetleges támogatásáról – jelentette ki hétfőn a RFI-nek Korodi Attila.

A szövetség képviselőházi frakcióvezetője Viorica Dăncilă hétvégi nyilatkozatára reagált. A kormányfő újságírói kérdésre kijelentette: tárgyalni fog Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel a kormány parlamenti támogatásáról.

Korodi Attila elmondta, csak a koalíción belüli konfliktusokkal tudja magyarázni a miniszterelnök nyilatkozatát, hiszen fel sem merül, hogy az RMDSZ támogassa a kormányt, amelynek ráadásul szerinte továbbra is parlamenti többsége van.

„Nem fogjuk támogatni a kormányt, ez a döntésünk szilárd volt. Jelenleg a belső konfliktusai ellenére ez a koalíció stabil, nézőpontunk szerint fel sem merül a szakadása” – nyilatkozta a frakcióvezető.

Korodi szerint ha a kisebbik koalíciós párt, az ALDE kilép a kormányból, a PSD legfennebb a Victor Ponta vezette Pro Romániával tárgyalhat egy új parlamenti többség kialakításáról. Ha ezek a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor szerinte „radikálisan átalakulnak” a politikai erőviszonyok, mert a nagyobbik kormánypárt elveszíti a többségét.

Korodi hangsúlyozta, személyes véleménye, hogy az RMDSZ nem támogatna egy kisebbségi PSD-kormányt sem. Emlékeztetett: a koalíció és a nagyobbik kormánypárt több korábbi lépése – köztük az úzvölgyi temetőhöz kapcsolódóak – teljesen szétrombolta az RMDSZ-ben bizalmat a kormánytöbbség iránt.

Kapcsolódók

Kimaradt?