Négy embert megölt a dühöngő beteg: megszólalt a Sanitas és a minisztérium

Cáfolta vasárnap az egészségügyi minisztérium, hogy mindössze háromfős személyzet teljesített ügyeletet hajnalban a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházában, amikor az egyik páciens négy beteget megölt, további kilencet pedig megsebesített egy infúziós állvánnyal.

A tárca a Sanitas vádjaira reagált. Az egészségügyi szakszervezet azt állította: nem következett volna be a tragédia, ha nem csak egy asszisztens és két ápoló felügyeli az összesen 70 beteget, akik között bűncselekményekkel gyanúsított személyek is vannak. A Sanitas emlékeztet: többször is jelezték a minisztériumnak, hogy a săpocai kórház személyzethiánnyal küzd, és súlyos következményei lehetnek annak, hogy az állásokat befagyasztották. „Embereknek kellett meghalniuk, hogy higgyenek nekünk” – zárul a szakszervezet közleménye.

A minisztérium szerint a Sanitas félretájékoztatja a közvéleményt. A tárca vasárnap a kórház által szolgáltatott információk alapján közölte: egy orvos, hét asszisztens, három ápoló és a veszélyes betegek felügyeletével megbízott további két alkalmazott volt ügyeletben éjszaka azon a részlegen, ahol a gyilkosságsorozat történt.

 

„Az elvonási tünetekben szenvedő páciens áldozatainak nem volt idejük segítséget kérni. Végül az a beteg riasztotta a személyzetet, akire utolsóként támadt rá a gyilkos” – olvasható a minisztérium közleményében.

A tárca tájékoztatása szerint a dühöngő páciens kilenc életben maradt áldozata közül három súlyos koponyasérülést szenvedett, őket a Buzău Megyei Kórházban ápolják, állapotuk válságos. Egyiküket a nap folyamán a bukaresti Floreasca Kórháza fogják szállítani.

Az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete jelenleg a săpocai kórházban vizsgálja a történteket. A helyszínen vizsgálódik az ügyészség is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?