Dan Barna: az állam működésképtelen hozzáértő személyek hiányában

Működésképtelen jelenleg a román állam, és ennek nem egy valamely jogszabály hiánya az oka, hanem az, hogy a döntéshozói funkciókat nem a feladatnak megfelelő emberek foglalják el – jelentette ki Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Az USR és választási szövetségese, a Szabadság, egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) szerdán kezdte el aláírásgyűjtési kampányát a szövetség elnökjelöltje, Dan Barna támogatására. Ennek kapcsán azt kérdezték újságírók az USR elnökétől, véleménye szerint változtatott volna-e a caracali ügyön, ha érvényben lett volna egy együttműködési megállapodás a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a bűnüldöző szervek között.

„A gondot nem egyik vagy másik törvény jelenti, hanem az a mód, ahogyan az állami szervek működnek, amelyeknek szerepkörét tiszteletben kellene tartani. A gond nem egy tételesen megfogalmazott jogszabály hiánya – mert most erre tesznek kísérletet: hozunk egy rendeletet és ezzel meg van oldva minden –, a probléma forrása valójában a kompetens emberek hiánya. Az USR–PLUS javaslata szerint mindenekelőtt a feladatra méltó embereknek kell hozzáférést biztosítani a döntéshozói funkciókhoz. Enélkül valójában nincs esélyünk a jövőben” – mondta Dan Barna.

Az USR vezetője szerint jelenleg az állam már nem működik, hiszen hetente kudarcot vall az állampolgárok védelmének biztosítását illetően, és ennek oka a korrupció és a nepotizmus, amely „inkompetens rokonokat juttat álláshoz az állami intézményekben”.

Kapcsolódók

Kimaradt?