FRISSÍTVE – Közel a kormánykoalíció szétesése: a Pro Romániával tárgyal az ALDE

FRISSÍTVE: Politikai szövetséget köt a kormán kisebbik erejét adó Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a Victor Ponta vezette Pro Románia párttal – jelentette be szerdán Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök. A két alakulatnak közös parlamenti frakciója lesz a jövőben. FRISSÍTÉS: Utóbb Tăriceanu és Victor Ponta is azt közölte, hogy csak tárgyaltak egy lehetséges együttműködésről, döntés még nem született.

„Eredményes tárgyalásokat folytattam ma reggel Victor Pontával, a Pro Románia vezetőjével: együtt fogunk működni a jövőben, politikai szövetséget kötünk! Az ALDE-nak és a Pro Romániának közös parlamenti frakciója lesz, és ezzel a harmadik politikai erőt jelentjük majd a parlamentben a PSD és a PNL után. A két párt munkacsoportjai a napokban összeülnek, hogy kidolgozzák a szövetség politikai projektjét és az együttműködési megállapodást” – írta Tăriceanu Facebook-bejegyzésében.

Tăriceanu – aki egyben a szenátus elnöke is – egyelőre nem szólt a kormányból való kilépésről, bár július végén egyértelművé tette a nagyobbik koalíció partner, a Szociáldemokrata Párt (PSD) számára, hogy az ALDE hajlandó megválni a kormányzati szereptől. Egyelőre azonban – fogalmazott – „felelős politikusi magatartással” jelenleg „a kormányprogram véghez vitele a fő prioritás”.

A PSD és az ALDE az utóbbi számára kudarcos európai parlamenti választások után vált feszültté a viszony. A szociáldemokraták tagszervezetei egyértelművé tették, hogy nem tartják szerencsésnek a közös jelöltállítást a novemberi elnökválasztásra egy olyan párttal, amelyik olyannyira vesztett a népszerűségéből, hogy még az ötszázalékos bejutási küszöböt sem érte el az EP-választáson.

Călin Popescu-Tăriceanu viszont azt szerette volna, hogy ő legyen a koalíció közös kihívója Klaus Johannis jelenlegi államfővel szemben. Miután a PSD Viorica Dăncilă kormányfőt állította jelöltnek, az ALDE elnöke már a múlt héten elképzelhetőnek tartotta, hogy a Pro Romániával fog szövetkezni, amelynek alapító-elnöke a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök.

Az ALDE elnöke szerint az ő tagszervezeteik sem tartják gyümölcsözőnek a PSD-vel való együttműködést, főleg a megyei és helyi önkormányzatok szintjén való koalíciót.

Ilyen körülmények között elképzelhető, hogy hamarosan felbomlik a kormánykoalíció, bár érdekesség, hogy a közelmúltban Viorica Dăncilă nem tartotta kizártnak, hogy bevonja a komrányba a Pro Romániát is, így biztosítva a biztos parlamenti többséget.

Ponta: tárgyaltunk és előrébb léptünk

„Nagyon sokat haladtunk előre” a két alakulat közös jövőjét illető projekt megbeszélésein, döntés azonban még nem született – szögezte le Victor Ponta az ALDE-vel való tárgyalásokra utalva.

„Július 22-én azt mondtam, hogy ha az ALDE kilép a kormányból, hajlandók vagyunk egy közös politikai projektről tárgyalni velük! Ma nagyon sokat haladtunk előre ez irányban! Nem hoztunk döntéseket – de tárgyaltunk és előrébb léptünk! Amikor az emberek jó szándékkal ülnek le az asztalhoz tárgyalni, nagy az esély a sikerre. Sarkallatos változásra van szükség az ország kormányzási módjában: a közigazgatást újra kell indítani a nulláról, a gazdaságnak új irányt kell adni. Megoldásokat kell keresnünk ehhez, és embereket, akik véghezviszik mindezt” – írta Victor Ponta Facebook-bejegyzésében.

Ezt követően Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök is módosította korábbi Facebook-bejegyzését, amelyben eredetileg azt írta, hogy alakulata és a Victor Ponta vezette Pro Románia párt úgy határozott, politikai szövetséget köt és a két alakulatnak közös parlamenti frakciója lesz.

„Eredményes tárgyalásokat folytattam ma reggel Victor Pontával: arról beszéltünk, hogy együtt fogunk működni a jövőben, politikia szövetséget kötünk! Az ALDE-nak és a Pro Romániának közös parlamenti frakciója lesz, és ezzel a harmadik erőt fogjuk képviselni a parlamentben a PSD és a PNL után. A két párt munkacsoportjai a napokban összeülnek, hogy kidolgozzák a szövetség politikai projektjét és az együttműködési protokollumot” – áll a módosított Facebook-bejegyzésében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?