„Legyen hová tartozni” – szakkollégium nyílik a temesvári magyar egyetemistáknak

Jutányos áron lakhatnak és szakmai képzéseken is részt vehetnek azok a Temesváron tanuló magyar egyetemisták, akik felvételt nyernek a Bolyai János Szakkollégiumba. Az intézmény idén nyitja meg kapuit a bánsági városban, amelynek nem titkolt célja a közösségformálás, a magyarságtudat elmélyítése is. Részletekről a felsőoktatási szórványkollégiumot működtető Bánsági Közösségért Egyesület elnöke, Molnár András beszélt a Maszolnak.

Temesváron nincs magyar nyelvű egyetemi képzés, ám magyar ajkú diákok annál inkább – a Temesvári Magyar Diákszövetség (TMD) adatai szerint körülbelül 300 magyar fiatal tanul a Béga-parti megyeszékhelyen. A szakkollégium által a kezdeményezők célja, hogy legyen hová tartozniuk ezeknek a Temesvárra érkező fiataloknak, akiknek többnyire senkijük sincs a városban, tudtuk meg Molnár Andrástól. A Bánsági Közösségért Egyesület többek között a TMD-vel és egyetemi tanárokkal együttműködve hozta tető alá a felsőoktatási szakkollégiumnak a tervét.

Molnár András elmondta, két komponenst tartottak szem előtt: egyrészt a kollégium 33 magyar egyetemista számára biztosít lakhatást, másrészt pedig szakmai fejlődést is nyújtanak. Mivel a diákok várhatóan más-más szakokról érkeznek, más az érdeklődési körük, velük egyezetetve fognak előadókat – külföldről, belföldről egyaránt – meghívni, annak függvényében, hogy mire van igény.

A Temesvári Római Katolikus Püspökség tulajdonában levő ingatlan felújítása az idei év elején fejeződött be, az ehhez szükséges anyagi támogatást a Bethlen Gábor Alapon keresztül a magyar kormány biztosította. A kétszintes épületben teljesen felszerelt, két, három és négy fős szobák, konyhahelyiségek (szintenként egy), fürdőszobák (minden szoba saját fürdővel rendelkezik) állnak a bentlakók rendelkezésére. Emellett 65-70 személy befogadására alkalmas konferenciaterem is található, valamint egy olyan „multifunkcionális terem”, ami tanulásra, állófogadásra alkalmas, de ebédlőként is használható. Az ingatlan pincehelyiségében mosoda (mosó- és szárítógéppel ellátott) és közösségi tér van kialakítva.

A diákoktól kért anyagi hozzájárulás havi 290 lej. Molnár András szerint a felsőoktatási szórványkollégium többet nyújt egy egyetemi bentlakásnál, ezért drágább is annál, viszont sokkal olcsóbb egy albérletnél. A kezdeményezők szeretnék, ha a szakkollégiumban egy elit diákcsoport alakulna ki, ezért egy pontrendszer alapján bírálják el a jelentkezőket. A felvételin többek között figyelembe veszik az érettségi eredményt, a tantárgyversenyeken való szereplést, nyelvvizsgákat, iskolán kívüli tevékenységeket. Szóbeli interjú is lesz, amelyen a bizottság a jelentkező magyar nyelvtudását is fogja értékelni, ezért a magyar nyelv és irodalom érettségi megléte nem kötelező. Tehát olyan fiatalokat is várnak, akik román líceumokban végeztek, magyarázta az egyesület vezetője. Az eddigi jelentkezők között vannak Arad megyeiek, például kisiratosiak, de Székelyföldről is érdeklődtek.

A 33 helyből eddig 10 telt be, még várják a jelentkezőket, és Molnár András beszámolója szerint elképzelhető, hogy szeptember közepéig is nyitva áll majd a lehetőség. A diákoknak a honlapról letölthető beiratkozási űrlapot kell kitölteniük, majd ezt követően a szakkollégium vezetősége e-mail-ben tudatja a felvételi további lépéseit. A beköltözés október elsejétől várható, de annál hamarabb is lehetséges, mert vannak olyan egyetemi szakok, ahol már szeptember végén elkezdődik az oktatás. A diákokkal egyelőre egy tanévre szóló együttműködési szerződést köt a kollégium.

A felsőoktatási szórványkollégiumra való igény már a kilencvenes évek végén-kétezres évek elején megfogalmazódott Temesváron az egyetemi tanárok részéről, ám a projektre 2016-ban sikerült támogatást szerezni, Molnár Zsolt parlamenti képviselői mandátumának idején. A Temesvári Római Katolikus Püspökség egy visszaszolgáltatott ingatlant biztosított, az RMDSZ vezetősége a stratégiai projektek közé emelte, a magyar kormány pedig anyagilag támogatta a megvalósítást. A felújítási munkálatok 2018-ban kezdődtek, és idén év elején fejeződtek be.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?