Turistacsalogató Gyergyószárhegyen

Fedett asztalokkal és ülőhelyekkel kialakított két pihenőhely, valamint 5 kilométeres, turistajelzésekkel festett új ösvény várja a kirándulókat Gyergyószárhegyen.

Az augusztus 5-én, vasárnap felszentelt létesítményt Hargita Megye Tanácsa támogatásával és kalákamunkával hozta létre a gazdasszonyok alapította helyi Torzsások Turisztikai Egyesület. Szarmany turistaosveny avato Gyergyoszaarhegyen01

A „Szármány turistaútvonala" pályázat első lépéseként, Hargita Megye Tanácsa támogatásával, már tavaly felújította a Hidegkút-forrást a gyergyószárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület, amelyet a helyi faluturizmusban dolgozó gazdasszonyok alapítottak.

Ezt az elképzelést folytatásaként alakították ki a mostani létesítmény, amelyhez a szervezet a megyei önkormányzat kiírásán 5000 lejt nyert.

Az új turistaútvonal Gyergyószárhegy és a községhez tartozó Güdüc falu között húzódik: a szárhegyi ferences templomtól vezet fel a XV. században épített Szent Antal-kápolnához, s a Hegyes-hegy csúcsát érintve visz a Cégéresi-kúthoz.

"Az ösvény kialakításával Szárhegy és környékének turizmusát kívánja segíteni az egyesület, és immár értelmet nyert a tavalyi Hidegkút forrásánál végzett munka is, így gyalogosan könnyen megközelíthető a forrás melletti közkedvelt piknikezőhely" – mondta Szász Hajnal, az egyesület alelnöke, helyi önkormányzati képviselő.

Hozzátette: az ösvény végpontját jelentő Cégéresi-kutat 1700 lej értékben, kalákában fedték be. A Szármány-turistaösvényt fehér keretben piros háromszöges jelzéssel látották el. {loadposition kmn}

Az avatóünnepségen Gábor László Gyergyószárhegy polgármestere a civil szerveződések fontosságát emelte ki, rámutatott: a cél az, hogy ha apró lépésekkel is, de a közösség számára folyamatosan lehessen valamit tenni.

Megjegyezte: a közösség hozzáállásával ugyan számos létesítményt alakítottak ki, a környező településekhez képest, Szárhegy mégsem bővelkedik egyesületekben, ám a jelen példa is jelzi: „ha van kezdeményezés, ha van aktív közösség, olyan megvalósítások születnek, amelyeket mindannyian tudunk használni".

A polgármester kiemelte: az egyesületek a közösség igényeit és problémáit is megfogalmazzák, alulról jövő kezdeményezéseket hoznak felszínre, amelyeket segíteni készek, ezért reménykedik, hogy a mostani eredményektől is erőre kapva új egyesületek alakulnak Szárhegyen.

A gondolatot folytatva Bende Sándor megyei tanácsos jelezte: nemcsak a nagyberuházásoknak örülnek az emberek, sok esetben jó hozzáállással kevés pénzből is nagyszerű dolgokat lehet megvalósítani, ennek szép példája a mostani létesítmény, a helyi közösségek álmait pedig a megyei önkormányzat folyamatosan bátorítja és segíti.

 „In vanum vivit qui nemini prodest! Hiába élünk, ha másoknak nem használ – ez volt első érsekünk, Bálint Lajos jelmondata. Fogadjuk a Jóisten áldását mindazokért, akik a jóért, a közért tesznek és tenni akarnak. Méltó, hogy ünnepeljünk, hiszen valami új épült" – fogalmazott az ünnepségen több száz helybéli jelenlétében Ferencz Ervin ferences szerzetes.Szarmany turistaosveny avato Gyergyoszaarhegyen02

Szarmany turistaosveny avato Gyergyoszaarhegyen04

Az áldást követően minden jelenlévőt vaddisznóhúsos bográccsal és kürtőskaláccsal vendégelt meg a Torzsások Turisztikai Egyesület.

Kimaradt?