Johannis: másodjára szankcionálja az alkotmánybíróság a kormánykoalíció ártalmas törekvéseit

Másodjára szankcionálja az alkotmánybíróság (CCR) a kormánykoalíció „ártalmas és alkotmányellenes" törekvését, így a parlamentnek teljes egészében el kell utasítania a törvénykönyveket módosító kezdeményezést – állapította meg hétfőn Klaus Johannis államfő.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a módosítások célja a bűnözők védelme volt. Klaus Johannis azt kéri a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciótól, hogy hagyjon fel a „büntetőtörvénykönyvek állítólagos reformjával”, és teljes egészében utasítsa el a módosító indítványokat.

Az államfő hangsúlyozza, hogy a törvények hozzáigazítása a jogállam és az alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlatához jóhiszeműen, átlátható módon és a tervezett beavatkozások hatásának alapos értékelését követően kell hogy történjen.

Johannis elnök figyelmezteti a parlament PSD-ALDE többségét, hogy a polgároknak a május 26-ai népszavazáson kifejezett akaratának betartása kötelező, és hogy a lehető leghamarabb át kell ültetni a gyakorlatba a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodást.

„Ezt a megállapodást éppen azért kezdeményeztük, hogy megerősítsük a román állampolgároknak a népszavazáson kifejtett szuverén akaratát a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének támogatása érdekében. Még ha a PSD és az ALDE nem is hajlandó aláírni a dokumentumot, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, és az egész politikai osztály felelőssége, hogy annak rendelkezéseit gyakorlatba ültessék” – szögezte le az államfő.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy fogalmazott hétfőn, hogy az alkotmánybíróság döntése „keserű győzelem” és kijelentette: a parlamentnek teljes egészében el kell utasítania a módosításokat tartalmazó törvényt, ahogyan azt a Velencei Bizottság is javasolta.

Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint az alkotmánybíróság hétfői döntése a jogállamiságot erősíti és úgy vélte, hogy ezzel elbuktak a büntetőtörvénykönyveket módosító törvények. Azt mondta: a caracali tragédia hozzájárult ahhoz, hogy az alkotmánybíróság „a valóságra ébredjen”.

Az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette hétfőn azokat a módosításokat, amellyel a parlament megváltoztatta a büntetőtörvénykönyvet (btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyvet (betk.) – közölték az Agerpres hírügynökséggel a CCR hivatalos képviselői. A büntetőtörvénykönyvek módosításai ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Nemzeti Liberális Párt és Klaus Johannis államfő emeltek óvást.

Az idézett források szerint a parlament nem tett eleget annak a kötelességének, hogy teljes mértékben összhangba hozza a büntetőtörvénykönyveket az alkotmánybíróság határozataival.

Kapcsolódók

Kimaradt?