Tudják, hogy zavaró, de szükségszerű tesztelni a Ro-Alert rendszert

A Ro-Alert rendszer tesztüzenetekkel való ellenőrzése szükségszerű és kötelező – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU), hangsúlyozva, hogy nem ajánlott kikapcsolni a mobiltelefonokon azt a funkciót, amely lehetővé teszi az üzenetek fogadását.

Az IGSU pénteki közleményében hangsúlyozza, a tesztüzenetek segítségével derül fény a rendszer esetleges olyan hibáira, amelyeket valós vészhelyzetben nem lehet korrigálni. A rendszer tesztelése a tervek szerint július 30-áig tart, de ha a hibákat nem sikerül orvosolni, meghosszabbítják ezt az időszakot.

„Tudatában vagyunk annak, hogy ez sokak számára kényelmetlenséget okoz, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért, de e tesztelések elvégzése kötelező, tekintettel a RO-Alert rendszer létrehozásának céljára” – fogalmaznak a közleményben.

A katasztrófavédelem ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy nem ajánlott kikapcsolni a mobiltelefonokon azt a funkciót, amely lehetővé teszi az üzenetek fogadását. Ugyanakkor kérik a lakosságot, hogy ne az 112-es egységes segélyhívószámon próbálják jelenteni a Ro-Alert rendszer általuk észlelt hibáit. Az IGSU biztosít mindenkit afelől, hogy a jelzett rendellenességeket szakembereik igyekeznek mielőbb helyrehozni.

Péntek reggel az ország több régiójában is sokan többször megkapták a Ro-Alert rendszeren küldött tesztüzenetet, és esetenként módosult a kiküldött szöveg. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?