Egyre többen tartják vállalhatatlannak az ortodox teológia dékánhelyettesének nyilatkozatát

Saját bevallása szerint elborzadt Ecaterina Andronescu tanügyminiszter annak az ortodox papnak a szavain, aki a Trinitas egyház rádióadó műsorában azt nyilatkozta, hogy a megerőszakolt nők ritkán esnek teherbe erőszakolójuktól, és amennyiben ez mégis megtörténik, annak egyik oka, hogy az áldozatnak "jólesett" az aktus. A román ortodox patriarkátús szóvivője elhatárolódott a pap által mondottaktól. 

Sajtóbeszámolók szerint Vasile Răducă, a bukaresti teológiai fakultás dékánhelyettese azt nyilatkozta a Trinitas rádiónak, hogy "ritkák azok az esetek, amikor a nemi erőszaknak teherbe esés a következménye", és ennek az egyik oka az, hogy az agresszió a megerőszakolt nő "egyetértésével" történt, és "jólesett" neki, ami miatt az aktus megismétlődött. Az ortodox pópa arra is utalt, hogy az iszlám "vadállatnak" tartja a nőt. 

A tanügyminisztert a Realitatea TV reagáltatta a dékánhelyettes nyilatkozatára. Ecaterina Andronescu kifejtette, Răducă szavai annál is meglepőbbek, mert nemcsak ortodox pap, hanem egyetemi tanár is, aki etikát tanít diákjainak. "Egyszerűen elborzaszt. Röviden az a véleményem, hogy nincs mit keresnie tanárként egy egyetemen. Főleg nem a teológiai fakultáson" - mondta az oktatási tárca vezetője. 

Andronescu szerint Vasile Răducă nem tölthet be többé vezető tisztséget az egyetemen belül, de ezen kívül a felsőoktatási intézmény etikai bizottságának is kivizsgálásba kellene kezdenie az üggyel kapcsolatban.

Eljárás indulhat a rádiós műsorvezető ellen

A román ortodox patriarkátus szóvivője, Vasile Bănescu is közölte szerdán, hogy a bukaresti teológiai fakultás dékánhelyettese, Vasile Răducă nyilatkozata a nemi erőszakkal kapcsolatban nem tükrözi sem a patriarkátus, sem a fővárosi teológiai egyetem álláspontját - írja az Agerpres.

A szóvivő a hírügynökség megkeresésére leszögezte, a Trinitas rádió hivatalosan is elhatárolódott Răducă szavaitól, ugyanis ezek nem tükrözik a román ortodox patriarkátus és a bukaresti teológiai egyetem álláspontját. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez egy rendkívüli eset, mert a Trinitas rádió műsorai - amint azt az Audiovizuális Tanács tagjai is megállapították - "a szakmaiság és egyenlő távolságtartás mintái" a romániai sajtóban. 

Bănescu sajnálatosnak nevezte a Trinitas rádióban elhangzottakat, és azt is kilátásba helyezte, hogy a műsorvezető ellen fegyelmi eljárást indítanak, mivel nem reagált az ilyenkor megkövetelt módon a dékánhelyettes szavaira. 

Kapcsolódók

Kimaradt?