Leváltotta a miniszterelnök az egészségbiztosító pénztár vezetőjét

Menesztette tisztségéből Viorica Dăncilă miniszterelnök az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) vezetőjét, Răzvan Vulcănescut. A kormányfő ugyanakkor ellenőrzést rendelt el az intézménynél. 

Az ügy előzménye, hogy már több mint két hete használhatatlan az egészségügyi informatikai rendszer, ami az orvosok munkáját is hátráltatja. Răzvan Vulcănescu távozó CNAS-elnök korábban azt mondta, nem áll szándékában lemondani. „Nem érzem magam hibásnak az informatikai platform hibájáért. Vannak bizonyos dolgok, amelyeket folyamatukban kell megvizsgálni, és figyelembe kell venni, hogy miért alakult ki ez a helyzet" – magyarázta.

Erre a miniszterelnök világossá tette, hogy az elnök távozása nem opcionális: „Răzvan Vulcănescunak meg kell értenie, hogy ez nem opcionális, hanem kötelező. Ha ő nem hajlandó lemondani, az egészségügyi miniszterrel le fogjuk váltani, és másvalakit nevezünk ki a helyére. Én nem kérdeztem tőle, hogy le akar-e mondani tisztségéről, azt mondtam, hogy le kell mondania, és ezt is fogja tenni."

Pár napja a CNAS sajtószóvivője is lemondott, aki cinikus kijelentésével keltett felháborodást. A nem működő informatikai rendszer kapcsán úgy fogalmazott, hogy „az emberek mindenképpen meghalnak, a rendszerrel és a rendszer nélkül is". 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?