Horváth Annával tárgyalt Németh Zsolt Kolozsváron

Németh Zsolt magyar külügyi államtitkárral találkozott pénteken Horváth Anna alpolgármester Kolozsváron. A találkozón részt vett Magyarország bukaresti nagykövete, Füzes Oszkár, valamint Magyarország kolozsvári főkonzulja, Magdó János - tájékoztatott az alpolgármester kabinetje.

Németh Zsolt elsősorban a napokban elfogadott restitúciós törvény várható hatásairól kívánt tájékozódni. A megbeszélésen felvetődött a kolozsvári magyar nyelvű szakiskolai oktatás megszervezésének kérdése, illetve az ehhez szükséges gyakorlati lépések, amelyek kapcsán Magyarország hatékony segítséget nyújthat.

A felek megerősítették, hogy az előző hónapok egyeztetései nyomán magyar kormány és az önkormányzat közösen kívánja támogatni a szamosfalvi 1848-as Honvéd-emlékmű felújítását, melynek munkálatait idén kezdenék el.

Horváth Anna alpolgármester beszámolt az elmúlt nyolc hónap önkormányzati tevékenységének magyar vonatkozású eredményeiről, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának megvalósításairól, mint például a kulturális támogatások összegének növelése, a kiterjesztett szociális juttatások, valamint a temetőszabályzat módosítása.

Németh Zsolt a magyar állam támogatásáról biztosította az alpolgármestert a kolozsvári magyar közösséget érintő problémák területén. A felek megegyeztek abban, hogy az ilyen jellegű kérdésekre a jövőben is az együttműködés és a folyamatos egyeztetés jegyében keresnek megoldásokat.

Kimaradt?