Az erdőtüzek 75 százalékát a felügyelet nélkül hagyott tarlótüzek okozták

Az elmúlt öt évben több mint 1200 alkalommal ütött ki tűz a Romsilva ügykezelésébe tartozó erdőkben, és ezek 75 százalékát az erdők melletti mezőgazdasági területeken, legelőkön felügyelet nélkül hagyott tarlótüzek okozták - derül ki a Romsilva közleményéből.

2014 óta 1234 erdőtűz pusztított a Romsilva erdeiben, 956 esetben a felügyelet nélkül hagyott tarlótüzek idézték elő ezeket, 24 esetben valamilyen természeti jelenség (például villámlás) volt a kiváltó ok, négy erdőtüzet pedig szándékos gyújtogatás okozott.

Az erdőtüzek összesen 6930 hektárra terjedtek ki, ebből 6150 hektáron úgynevezett tőzegtűz pusztított. Az erdészek munkájának köszönhetően az elmúlt években tűz által érintett erdőterületeket sikerült teljes egészében helyreállítani - mutat rá a közlemény.

Ebben a Romsilva illetékesei figyelmeztetik az erdő széli mezőgazdasági területek tulajdonosait és a turistákat, hogy semmiféle tüzet ne hagyjanak felügyelet nélkül, és az erdőtüzek elkerülése érdekében maradéktalanul kövessék a szakemberek utasításait.

"Elejét lehet venni a tűznek, ha felelősen viselkedünk, távozáskor megbizonyosodunk arról, hogy tiszta marad utánunk a hely, és teljesen kialudt a tűz" - mondta a Romsilva vezérigazgatója, Gheorghe Mihăilescu.

A Romsilva mintegy 3,14 millió hektár erdőt ügykezel, ez az ország erdős felületeinek 48 százalékát teszi ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?