Középkori szerelmespárra bukkantak Kolozsváron

Egymás kezét fogó, női és férfi csontvázat fedeztek fel kolozsvári régészek a volt zenelíceum udvarán.

Adrian Rusu régész a stiridecluj hírportálnak számolt be a Ferenc-rendi kolostor temetőjében felfedezett csontvázakról. „Nagyon érdekes a két csontváz elhelyezkedése: a sírban egymás kezét fogják, mintha Rómeó és Júlia történetét idéznék. Becslésünk szerint a férfi 30 év körüli lehetett, és balesetben halhatott meg, mivel a szegycsontja el volt törve, a nő valószínűleg szívrohamot kapott a halálhír miatt. Más magyarázat nemigen van” – magyarázta a szakember.

A csontvázak antropológiai elemzése után tudják pontosan megmondani, mi is történt a párral. A koporsóban talált szögekből kiindulva megállapítható, hogy „Rómeót és Júliát” 1450-1550 között temethették el.

A volt Ferenc-rendi kolostor udvarán restaurálási munkálatok zajlanak régészek és építészek részvételével. „A líceum udvara régen temetkezési hely volt kúttal és kerttel, ahol a szerzetesek vallásos szövegeket olvastak. Jelenleg le van betonozva, ami nem tesz jót az épületnek. A restaurálás az akadémia régészeti részlege és az Erdélyi Történelmi Múzeum felügyelete alatt zajlik” – mondta a munkálatokról Adrian Rusu régész.

Kimaradt?