„A magyarellenes állampolitika” leállításáért szervez tüntetést Székelyudvarhelyen az EMNP

A „kisebbség- és magyarellenes állampolitika" leállításának céljával hívja tüntetni július 23-ra Székelyudvarhelyre szimpatizánsait az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

A tüntetést Csomortányi István, a párt elnöke jelentette be kedden, kolozsvári sajtótájékoztatóján. Úgy vélte: a közigazgatási törvénykönyv közelmúltbeli módosítása csorbítja a kisebbségi jogokat, és az állampolitika rangjára emeli a kisebbségellenes, magyarellenes politikát.

Az EMNP elnöke szerint a törvénymódosítás azt a küszöböt is hátrányosan érinti, amely fölött nyelvhasználati jogok illetik meg a kisebbségeket.

Csomortányi István szerint a törvénykönyv egyetlen látszólagos jogbővítése is kockázatokat hordoz. A jogszabály most már kitér arra, hogy az önkormányzatok kétnyelvű formanyomtatványokat is használhatnak, de míg eddig a helyi hatóságok maguk dönthettek a magyar nyelvű űrlapokról, most ezek formáját kormányhatározattal kell elfogadni.

Az elnök a magyarellenes állampolitika megnyilvánulásának tartotta azt is hogy a román állam intézményei megpróbálják leplezni, törvényesíteni a moldvai Dormánfalva önkormányzatának az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos törvénytelen intézkedéseit. A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) vezetőségének diszkriminatív megnyilvánulásaira is kitért: azerinte a magyarok hátrányos megkülönböztetését példázza, hogy az egyetemen angol nyelvű kart lehetett létrehozni, magyar nyelvűt viszont nem.

Az EMNP elnöke azt mondta: a bukaresti politikai elit nemcsak magyar- és kisebbségellenes, hanem teljesen alkalmatlan az ország kormányzására. Úgy vélte: a román politikai elitnek a hadsereg és a titkosszolgálatok, valamint az államvallás megerősítése a célja, amik már a 19. században meghaladottak voltak. „Nem hisszük, hogy Románia prosperálóbb ország lesz a magyar közösség nélkül, mint ahogy az elűzött németek és a zsidók nélkül sem lett gazdagabb" – jelentette ki Csomortányi István.

Az EMNP korábban Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is szervezett tüntetéseket a magyarellenesség leállításáért és az úzvölgyi katonatemető védelméért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?