Tetőzik a kánikula: narancssárga és sárga hőségriadó érvényes

Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) narancssárga hőségriadót bocsájtott ki a fővárosra és 22 megyére. Románia keleti és déli régióiban 42 Celsius fokos kánikulára lehet számítani, az ország többi részén sárga jelzésű riadó érvényes.

A meteorológusok előrejelzése szerint hétfőn és kedden tetőzik a kánikula, a szélsőséges időjárás főleg az ország keleti és déli részét érinti, ahol a levegő nedvességtartalma is meghaladja a kritikus 80-as küszöböt.cod080

A narancssárga riasztás Bukarestben, illetve Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galac, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi és Botoşani megyékben érvényes.

Az említett terülteken az átlaghőmérséklet 38-40 Celsius fok körül alakul, a csúcshőmérséklet néhol elérheti a 41-42 Celsius fokot.

{loadposition kmn}

A hőséghullám hétfőn az ország teljes területét érinti, kedden főleg a déli, központi és keleti területeken lesz érezhető a hatása.

Azokon a vidékeken, ahol sárga jelzésű kánikulariadó érvényes 36-39 Celsius fokos átlaghőmérsékletre lehet számítani.

Szerdán Románia teljes területén enyhe lehűlés várható, csak az ország déli részén alakul még 35-37 Celsius fok körül a hőmérséklet.

Kimaradt?