Törvénytervezet: a gyerekek kötelesek eltartani a rászoruló szüleiket

Alig iktatták a parlamentben, máris az ellenzék tiltakozását váltotta ki a kormánykoalíció törvénytervezete, amely szerint a nagykorúak kötelesek gondoskodni a rászoruló szüleikről.

A jogszabályt a PSD és az ALDE összesen 74 képviselője és szenátora terjesztette elő. Előírja, hogy amennyiben az eltartásról nem rendelkezik testamentum vagy írott szerződés, a feleknek kell megegyezniük erről, végső esetben pedig akár bírósághoz fordulhatnak az ügyben. 

A fix összegű, havonta fizetendő tartásdíj összegét a bíróság állapítja meg, "a gyermek anyagi és családi helyzetnének figyelembevételével", de az összeg nem haladhatja meg a fizetésre kötelezett személy nettó havi jövedelmének egyötödét.  Ha a munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló nagyszülőket gyermekeiknek nem áll módjukban eltartani, ez a kötelezettség áthárul az unokákra. 

A javaslat szerint a tartásdíj kifizetésének "rosszhiszemű elmulasztása" hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntethető. Az ellenzék hevesen bírálja a tervezetet, és azzal vádolja a koalíciót, hogy az állam felelősségét akarja az adófizetőkre hárítani. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?