Csillagászati napra készülnek Háromszéken

A Vega Csillagvizsgáló Egyesület és a Közösségért Egyesület második alkalommal szervezi a „Csillagászat mindenkinek” című rendezvényt, amelyre a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum udvarán kerül sor szombaton délután fél hattól addig, amíg van érdeklődő, számolt be lapunknak Csere Mihály informatikus. Az amatőr csillagász szerint a mostani „repertoárban” a Nap, Hold, Jupiter, Szaturnusz és bizonyos mélyűr-objektumok megtekintése szerepel. Hozzátette, hogy tavaly októberben, amikor először szervezték meg a csillagászati napot, kellemesen csalódtak, hiszen több százan vettek részt az eseményen.

„Hagyományt szeretnénk teremteni a csillagászat napjából, célunk az, hogy a csillagászat iránt érdeklődők évente kétszer összegyűljenek, és együtt nyerjenek betekintést a világmindenség rejtélyeibe” - ismertette Csere az elképzelést. A csillagászati napra négy-öt távcsövet sikerült beszerezni.

Tapasztalatok szerint a kezdő csillagvizsgáló személyeknek meg kell szokniuk a „távcső-látást”, ugyanis az űrködöket, galaxisokat nehezebben lehet felfedezni, de a Nap, a Hold és a Jupiter azok számára is rendkívüli látvány, akiknek nincs erre edzett szeme. Bár időjárás előrejelzések szerint szombaton tiszta égbolt várható, rossz idő esetére alternatív programokkal is készülnek, így meghívták Münzlinger Attila asztrofotóst és Nagy „Asztro Pityu” Istvánt, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület alelnökét, illetve Felician Ursache amatőr csillagászt, aki az Ausztrál égboltról tart előadást, és beszélgetnek a földönkívüli életről is.

„Valaki azt mondta, hogy manapság a csillagokat csak a konyakos üvegen és a szállodák homlokzatán nézik az emberek. Azoknak, akik az égen is szeretnék látni, a meghívásunk nyitva áll” - nyilatkozta Daniel Șanta, a Közösségért Egyesület elnöke. A Csillagászat Napja egyébként „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik.

Kimaradt?