A szingapuri Changi Repülőtér a világ legjobb repülőtere

A Skytrax légiközlekedési kutatóintézet minden év áprilisában kiosztja a „Világ legjobb repülőtere Díjat”, melynek odaítélését komoly felmérés előzi meg. Az idén 108 ország utazóközönségét interjúvolják meg a repülőterek szolgáltatásainak minőségéről. A kérdések többek között  arra vonatkoznak, hogy mennyire barátságos a repterek személyzete, milyen széles a választék a boltokban és mekkora a tisztaság?

A több mint tíz hónapig tartó felmérésben mintegy 12 millió utas vett részt, majd a válaszokat negyven kategóriában négyszáz repülőtérről összesítették. Az ázsiai repterek nagyon jól végeztek, de a legjobb tízben természetesen Európaiak is helyet kaptak.

Tízedik helyen a londoni Heathrow végzett, amellyel először került be a top tízbe Európa legnagyobb reptere. A Heathrow 5 terminálja ugyanakkor elnyerte a legjobb terminálépület díját is.

Kilencedik Japán nemzetközi reptere, a Tokio-Haneda, mely egyben a világ legtisztább repülőtere.

Nyolcadik helyen végzett Kanada legfontosabb repülőtere, a Vancouver, mely az egyedüli észak-amerikai reptér a top 10-ben.

Hetedik a listán a zürichi repülőtér, melynek poggyászszállító szolgáltatását a legjobbnak tartották az utazók.

Hatodik helyre került München, melyet az utazók különösen negyvenöt étterme miatt dicsérnek.

Ötödik helyen Peking repülőtere áll, a Beijing Capital International, mely évi 77 millió utazójával tavaly a legnagyobb kínai és ázsiai repülőtér volt, idén pedig a második legjobb repülőtéri hotellel büszkélkedhet.

Negyedik az International Airport Hongkong Kínában, mely a top háromból csúszott vissza, de a Regal Airport Hotel Hong Kongot az utazók a legjobb repülőtéri hotelnek választottak.

A dobogó legalsó fokán áll a KLM anyakikötője, az amszterdami Schiphol Repülőtér, mely ezzel Európa legjobb reptere is lett.

Második a tavalyi győztes délkoreai Incheon International Airport, mely átláthatósága és a személyzet kedvessége miatt végzett ilyen előkelő helyen.

Első a szingapuri Changi Repülőtér, amely különösen az Ausztráliába induló járatok miatt kedvelt.

Kimaradt?