FRISSÍTVE – Több mint 2,7 millió lejnyi vagyon eredetét nem tudja igazolni a nagybányai polgármester

FRISSÍTVE: Mintegy 2,7 millió lejes vagyonát nem tudja igazolni Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester – közölte az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hétfőn. Cherecheș állítja, hogy semmit sem titkolt el.

Az ANI 2 741 026,318 lej különbséget fedezett fel a Cătălin Cherecheş által 2012 júniusa és 2017 decembere között polgármesterként szerzett jövedelem és az elöljáró valós vagyongyarapodása között, ezért a kolozsvári ítélőtábla vagyonvizsgálattal foglalkozó bizottságához fordult az ügyben.

Az ANI közleményében rámutat, Cătălin Cherecheş 2017. július 17-i és 2018. június 15-i vagyonbevallásában valótlan adatokat közölt, amikor azt állította, hogy magánszemélyként 500 ezer eurót adott kölcsön, ezért feljelentést tettek ellene a nagybányai ügyészségnél hamis nyilatkozattétel gyanúja miatt.

Az ANI értesítette a polgármestert a vagyonvizsgálat elkezdéséről és annak eredményéről, illetve hat ízben is kért tőle adatokat vagyonával kapcsolatban, Cherecheş azonban nem szolgáltatott információkat, és nem fogalmazott meg saját álláspontot az ügyirathoz – áll még a közleményben.

A polgármester állítja, semmit se titkolt el

Cătălin Cherecheş azt állítja, igazolni tudja vagyonának eredetét, amellyel kapcsolatban feljelentést tett az ügyészségen az ANI.

A hétfőn ismertetett jelentésre reagálva a nagybányai polgármester azt mondta, az összeget kölcsönadta egy üzletembernek egy sajtótröszt megvásárlására. Állítása szerint 2017-es vagyonnyilatkozatában feltüntette az 500 ezer eurós kölcsönt, amelyre a pénz az édesanyjától kapott másfél millió eurós adományból származott.

Az elöljáró ugyanakkor úgy véli, az ANI vizsgálatához köze van a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) is, amely így próbálja leplezni az ügyében folytatott bűnvádi eljárás során elkövetett törvénytelenségeket.

Cherecheş hozzátette, azért nem fogalmazott meg saját álláspontot az ügyirathoz, mert nem ismertették vele az ellene felhozott vádakat, és az ANI jelentését sem kapta meg, mindenről a médiából értesült.

Kapcsolódók

Kimaradt?