FRISSÍTVE: Könnyebb sérüléseket szenvedtek a Madarasi Hargita közelében történt repülőbaleset pilótái

Kényszerleszállást hajtott végre, majd kigyulladt egy kisrepülőgép csütörtökön délelőtt a Hargita megyei Csíkszenttamás térségében. FRISSÍTVE: Kimenekítették és kórházba szállították a repülőbaleset pilótáját és másodpilótáját, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek. 

Az observator.tv című portál úgy tudja, hogy a fedélzeten két szerb nemzetiségű személy tartózkodott, mindkettejüknek sikerült elhagyniuk a gépet mielőtt a lángok elhatalmasodtak rajta. 

Az első információk szerint a kisrepülőgép veszettség elleni oltóanyaggal kezelt rókacsalit szórt szét a Madarasi Hargita térségében. 

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár tájékoztatása szerint a kisgép Marosvásárhelyről szállt fel. A balesetről a hatóságokat a két pilóta értesítette, akik jelenleg egy nehezen megközelíthető helyen várják a Marosvásárhelyről érkező SMURD-helikoptert. Ugyanakkor  terepjárókkal is elindult utánuk három mentőalakulat. Rajtuk kívül a Salvamont és a hegyi csendőrség is csapatot küldött a helyszínre. 

Június 7-én indult az az országos veszettség elleni oltási kampány, amelynek „célközönsége” a rókapopuláció. A hatóságok így szeretnék megelőzni, hogy a megbetegedett állatok széles körben megfertőzzék a vadállományt. 

FRISSÍTÉS: Az orvosok szerint könnyebb sérüléseket szenvedett kisrepülő pilótája és másodpilótája.

A Hargita megyei mentőszolgálat vezetője, Péter Szilárd az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, információik szerint a kényszerleszállás után a pilóta a kisrepülő roncsai közé szorult, a segédpilótának azonban – bár ő maga is sérült volt – sikerült kimentenie, majd eltávolodtak a géptől, amely később lángra kapott és leégett.

Péter Szilárd szerint a pilótát a székelyudvarhelyi kórházba szállították, a másodpilótát pedig helikopterrel a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba vitték. „Kész csoda, hogy megmenekültek, tekintettel arra, hogy a repülőgép leégett" – mondta.

Mivel a terepviszonyok miatt a rohammentő-szolgálat helikoptere nem tudott leszállni a helyszínen, a két sérültet csörlők segítségével mentették ki. Mindketten szerb nemzetiségűek, angol nyelven kommunikáltak a mentőcsapatokkal. A veszettség elleni oltóanyagot szóró kisrepülőgép egyelőre ismeretlen okból kényszerleszállást hajtott végre a Madarasi-Hargita térségében, majd kigyulladt. A pilótának és a másodpilótának sikerült elhagynia a gépet.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gheorghe Filip szerint az ügyben kivizsgálás indult gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával, ugyanakkor a baleset bekövetkeztének okait és pontos körülményeit is vizsgálják.

Kapcsolódók

Kimaradt?