Nevelőszüleitől elhurcolt kislány: vizsgálódik az ügyészség

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész hétfőn bejelentette, folyik a nyomozás a nevelőszülőktől elvett és örökbefogadó szülőknek átadott 8 éves arámabányai kislány ügyében.

„Biztosítom önöket, hogy nem tűrök meg visszaéléseket és nem fedezem a hibákat. Tehát már péntek délután bűnvádi eljárást indítottunk az igazságszolgáltatásban történő visszaéléseket vizsgáló ügyosztály (SIIJ) keretében” - mondta Licu.

Magyarázata szerint eljárási okokból a sajtót nem tájékoztatták erről korábban. „Most azonban tájékoztathatom önöket, hogy a SIIJ ügyészei és rendőrei a helyszínen nyomoznak” - szögezte le a legfőbb ügyész. Hozzátette: minden lehetőséget elemezni fognak annak érdekében, hogy a kiskorú jogai többé ne sérüljenek.

Bogdan Licu péntek este jelentette be, hogy elrendelte az ügy kivizsgálását. Megnézik, miként zajlott a bűnvádi nyomozás az ügyben, illetve megvizsgálják a pénteki házkutatás körülményeit, lefolytatásának szabályosságát is – jelentette ki.

Az előzmények

Az eddig a Mehedinţi megyei Arámabánya településen, hivatásos nevelőszülőknél élő kislányt egy Amerikai Egyesült Államokban élő román házaspár fogadta örökbe. A gyermek helyzete azután került a közvélemény figyelmének középpontjába, hogy pénteken felvételek jelentek meg arról, amint egy ügyész rohamrendőrök kíséretében elviszi a gyereket nevelőszülei otthonából, hogy átadja örökbe fogadó szüleinek. 

A helyi sajtó szerint a nevelőanya - aki hét éven át nevelte a kislányt - korábban többször is megtagadta a gyermek átadását örökbe fogadó szüleinek, ezért szerződést bontott vele a gyámhatóság, így - a hatóságok szerint - a nő jogtalanul tartotta magánál a gyermeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?